Premijer Račan s gospodarstvenicima

POTREBAN je iskorak u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i jačanju izvoza, a Vlada je spremna sve svoje resore i resurse staviti u tu funkciju, istaknuo je premijer Ivica Račan na današnjem sastanku s hrvatskim gospodarstvenicima.

Na skupu sudjeluju predsjednici uprava i direktori tridesetak uspješnih hrvatskih tvrtki koje su po dosadašnjim rezultatima i najavljenim projektima potencijalni hrvatski ´regionalni igrači´. Cilj skupa je vidjeti može li i kojim mjerama Vlada pomoći jačanju tvrtki na domaćem tržištu i izazovima njihova regionalnog širenja.

Kao mjere koje Vlada namjerava učiniti premijer je istaknuo daljnje reformske zahvate, spominjući pritom nove korake u flaksibilizaciji tržišta rada i aktivne politike zapošljavanja, smanjivanje administrativnih prepreka, mjere kojima bi se dodatno stimulirao izvoz i regionalno širenje poslovanja hrvatskih tvrtki.

Vlada bi, ističe Račan, željela doprinijeti strategiji povezivanja hrvatskih tvrtki, njihovom vlasničkom okrupnjavanju. Umjesto iscrpljivanja u žestokoj borbi na domaćem tržištu potrebno je zajedničko okupljanje za izlazak na inozemna tržišta, poručio je Račan.

Premijer je najavio dodatna ulaganja u znanost i obrazovanje, mjere za poticanje razvoja istraživanja u tvrtkama putem poreznih olakšica, poticaje za uvoz suvremene tehnologije, dodatne poticaje izvozu kroz kredite za pripremu izvoza ili subvencioniranje kamata te osiguranje izvoznih poslova od političkih i financijskih rizika.

Gospodarstvenici su podržali takvu orijentaciju Vlade posebno dajući podršku reformama za koje ističu da moraju biti brže i efikasnije.

Na sastanku u Banskim dvorima okupili su se predstavnici AD Plastika, Agrokora, Atlantic Gruoupa, Belišća, Cimosa, Croatia osiguranja, Dalmacijacementa, Ericsson Nikole Tesle, Francka, Galenskog laboratorija, Gavrilovića, Ingre, Inkera, Keramičke industrije Orahovica, Keruma, Končara, Kraša, Lure, Našicecementa, Oriolika, Plave Lagune, Plive, Podravke, Samoborke, Saponije, SMS-a, Slin valisa, Tankerske plovidbe, TDR-a, Tehnixa, Uljanika, Varteksa, Vetropack Straže i Vindije.

Pročitajte više