Počeo bilateralni sastanak Račan - Rop

PREDSJEDNICI vlada Hrvatske i Slovenije, Ivica Račan i Anton Rop, počeli su u petak ujutro u Zagrebu svoj kraći bilateralni susret koji se održava u sklopu sastanka premijera Kvadrilaterale, foruma regionalne suradnje koji uz Hrvatsku i Sloveniju okuplja još Italiju i Mađarsku.

Svoj prvi bilateralni susret Račan i novoimenovani slovenski premijer Rop iskoristit će za razgovor o jačanju gospodarske suradnje i razmjenu stajališta o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dviju zemalja kao što su rješavanje granica, slovenska ratifikacija sporazuma o Krškom i dug Ljubljanske banke hrvatskim građanima.

Slovenski politički komentatori ističu kako je Ropov posjet Zagrebu njegova prva vanjskopolitička misija otkako je potkraj prošle godine naslijedio Janeza Drnovšeka, te ocjenjuju kako bi on morao izgraditi ´novu ekonomsko-političku strategiju prema Hrvatskoj´.

Premijeri Račan i Rop nakon toga će s predsjednicima vlada Italije i Mađarske, Silviom Berlusconijem i Peterom Medgyessyijem, na sastanku Kvadrilaterale razgovorati o različitim aspektima regionalne suradnje, od gospodarskih, političkih, obrambenih, do suradnje na infrastrukturnim projektima, pitanjima zaštite manjina i okoliše, te suradnji na području kulture, obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Nakon sastanka četvorica premijera objavit će zajedničku izjavu i održati konferenciju za novinare, a svoj će zagrebački susret završiti radnim ručkom kod hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Kopač: Današnji sastanak Račan - Rop "susret upoznavanja"

Od današnjeg prvog susreta novog slovenskog premijera Antona Ropa i hrvatskog premijera Ivice Račana ne treba očekivati konkretne rezultate, pa niti rješenje za nuklearku Krško, piše u petak mariborski dnevnik ´Večer´ prenoseći izjavu ministra okoliša Janeza Kopača.

List donosi razgovor s ministrom okoliša i prostora Janezom Kopačem o bilaterlanom susretu premijera Hrvatske i Slovenije danas prije podne uoči sastanka Kvadrilaterale koji se održava u Zagrebu.

´U pitanju Krškoga nema novih činjenica, a današnji susret Ropa i Račana je susret upoznavanja i neće donijeti konkretne rezultate´, izjavio je među ostalim Kopač u razgovoru za ´Večer´.

Uz ocjenu o ´previsokoj i apsurdnoj cijeni koju za hrvatsku polovicu u nuklearci zahtijeva HEP, Kopač je ipak dodao da će stvari oko nuklearke biti potrebno srediti, a financijska potraživanja Hrvatske na jedan ili drugi način podmiriti.

´Za to u proračunu nemamo planiranih sredstava, račun će morati platiti porezni obveznici ili potrošači energije´, rekao je slovenski ministar okoliša i prostora Janez Kopač.

Cijena od 720 milijuna dolara za hrvatski udio u nuklearci Krško, koju je zbog neratifikacije sporazuma o Krškom u slovenskom parlamentu predložila Hrvatska elektroprivreda (HEP), je ´previsoka i apsurdna´, drži Kopač i dodaje da Slovenija postupak moguće ratifikacije sporazuma i eventualnu arbitražu o tome pred sekretarijatom energetske povelje ´ne povezuje´.

Iako su prilike za njegovu ratifikaciju u Ljubljani trenutačno nepovoljne zbog protivljenja lokalnih vlasti u Krškom, vlada prema njegovim riječima nastoji uvjeriti stanovnike Krškog da je to potrebno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara