Premijer Račan susreo se s predsjednikom Turske Sezerom

HRVATSKI premijer Ivica Račan u četvrtak je tijekom razgovora s turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja kao i visokim stupnjem međusobnog razumijevanja, priopćeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

U priopćenju se dalje navodi kako su sugovornici razgovarali o euroatlantskim integracijama i da je Turska, koja ima dugogodišnje iskustvo članstva u NATO-u, ponudila pomoć Hrvatskoj u pripremama za članstvo u toj organizaciji.

Hrvatski premijer upoznao je turskog predsjednika s tijekom priprema Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, a turski je predsjednik rekao kako njegova zemlja s velikom pozornošću prati i podupire sve korake koje Hrvatska čini i na polju demokratizacije i na pristupanju europskim integracijama, kaže se u priopćenju.

Tijekom susreta pozdravljeni su napori Hrvatske u uspostavi dobre suradnje sa susjedima te njezin doprinos stabilnosti u regiji, ističe se u vladinu priopćenju.

Premijer Račan je rekao kako je suradnja s BiH sve bolja i da će tijekom skorašnjeg posjeta Sarajevu razgovarati o konkretnim projektima suradnje između dviju zemalja. Turski je predsjednik posebno pozdravio sve napore Hrvatske na uspostavi stabilnosti u BiH.

Tijekom razgovora, navodi priopćenje, bilo je riječi i o infrastrukturnim i razvojnim projektima, pri čemu se osobita pozornost poklonila izgradnji mreže autocesta i modernizaciji željeznica.

Sugovornici su na kraju razgovora izrazili zadovoljstvo dobrim političkim odnosima te iskazali potrebu za intenziviranjem gospodarskih odnosa čemu će uvelike pridonijeti stupanje na snagu Ugovora o slobodnoj trgovini.

Pročitajte više