Premijer Sanader i dalje ima povjerenje Hrvatskog sabora

"PREMIJER Ivo Sanader ima i dalje povjerenje Hrvatskog sabora", zaključio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon glasanja kojim je HDZ-ova vlada dobila povjerenje 75 zastupnika, dok je njih 53 izrazilo svoje nepovjerenje i to nakon devetosatne rasprave.

Ključna fraza dana je "Nadam se da nećemo sjašiti Kurta samo da bi uzjašili Murta", a omiljena je među svim zastupnicima koji raspravljaju po povjerenju premijeru. Premijer je otišao otvoriti cestu, nastao je veći broj svađa, HRT se u prijenos uključio nakon uvodne riječi Zorana Milanovića, a osim toga sve liči na jedan cirkus koji bi bio smiješan da nije tako patetično glup.

Nakon izlaganja svakog zastupnika nastaju besmislene male svađe, što oko osobnih netrpeljivosti, što oko kupljenja sitnih političkih bodova, spominjanjem vlastitih zasluga u svojim županijama. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji vodi sjednicu, komentirao je te svađice izjavom "Kad god neki zastpunik ispravlja netočni navod, ima potrebu dati i neki komentar".

SDP je u izvjesnoj mjeri uspio u svom naumu. Naime, znali su da neće uspjeti smijeniti Sanadera, ali su htjeli povesti rasrpavu o problemima koji vladaju Sanaderovom administracijom. Zasad su to uspjeli učiniti sasvim zadovoljavajuće, budući da su brojke jednostavno na njihovoj strani. HDZ-ovci se pokušavaju izvući demagogijom, ali ona se i prepoznaju kao demagogoija.

Hebrangova interpelacija zdravom razumu

Dobar pokazatelj cirkusa je izlaganje Andrije Hebranga koji je u svom govoru počeo pričati o "interpelaciji SDP-a". Vladimir Šeks mu je pokušao objasniti kako na dnevnom redu sabora nije interpelacija, nego rasprava o povjerenju Vladi. Hebrang se pak nije dao, pa je jednostavno govorio kako je "interpelacija opravdana, ali sadržajno netočna", sve dok se Šeks nije nasmijao i pustio ga da nastavi. 

Odmah nakon njega govor je održao Zoran Milanović. Nakon što je nekoliko HDZ-ovaca ispravilo njegove navode, Milanović je to osporavao, tvrdeći kako oni ne ispravljaju njegove navode. Nakon toga nastala je prava zavrzlama koju je Šeks riješio nazvavši ju posprdno "doprinosom političkoj praksi Sabora". 

Sve je jasno, pitanje je koliko će rasprava trajati

HSS-ov predsjednik Josip Friščić dao je potporu premijeru, isto je učinio i Milorad Pupovac u ime SDSS-a, koji "podržava raspravu, ali će stati uz koaliciju", tako da je sad sve jasno, jedino što nije jasno je koliko dugo će zastupnici nastaviti cijelu šaradu prije nego što održe glasanje.

Ivo Sanader i Zoran Milanović složili su se kako će glasanje o povjerenju premijeru završiti pobjedom HDZ-a, ali je Sanader to još prozvao nadolazećim "političkim neuspjehom" SDP-a.

Slavko Linić je u ime kluba SDP-a rekao kako Sanaderove poruke koje je davao dosad, o tome kako mišljenje oporbe nije bitno i kako se ministre neće smjenjivati zato što su uspješni govore puno o odnosu koje premijer ima o demokratskom postupku, a dodao je i kako je za politizaciju policije, za ignoriranje problema i za loše stanje odgovornost mora i može biti samo na Sanaderu. 

Neki hoće, neki neće, neki nisu sigurni

Vesna Pusić rekla je kako je cijeli sustav borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala loš i navodi na nepoštivanje zakona. "Poruka je bezakonje – što god ti radio, ništa ti se neće dogoditi. To se nije dogodilo u zadnjih godinu dana, to je situacija koja je stvarana godinama", rekla je Pusić.  Spomenula je i lošu ekonomsku situaciju, te rekla kako treba razgovarati o tome kako će se riješiti svi ti problemi, što se dosad nije radilo.

"Dok kriterij ne bude stručnost, a ne stranačka poslušnost, neće se ništa promijeniti", rekla je Pusić.

Damir Kajin rekao je kako će se IDS prikloniti opoziciji i glasati protiv premijera, iako je i sam priznao da ne očekuje da će to dovesti i do pada Vlade, budući da to ni ne bi bilo u interesu Hrvatske: "Danas je bolja i loša vlada nego nikakva vlada. 2009 bit će teška godina, dogovorimo se oko važnih stvari".


Vladimir Šišljagić najavio je kako će HDSSB ostati suzdržan, jer ne želi rušiti Vladu, ali kako ona njihovu potporu nema. Što se tiče organiziranog kriminala, rekao je kako smatra da "organiziranog kriminala ima i u politici i policiji, u sudstvu i zatvorima", a što se tiče glasanja, HDSSB "neće držati stranu ni crvenima ni crnima".

"Ja bih bio za smjenu premijera zemlje koja se diči da je jedna od najbogatijih u Europi, a prije nekoliko dana je morao dati 200 milijuna eura proračunskih novaca za saniranje banaka, bio bih za smjene premijera koji nisu bili spremni odgovoriti na financijsku krizu koja se prelila iz Amerike. Srećom, to se nije dogodilo u Hrvatskoj", obrazložio je Ivan Čehok zašto će HSLS dati povjerenje Vladi. Dodao je i kako je Hrvatska pod ovom vladom sigurna, mirna i staložena, kako je kriza izbjegnuta, a problem kriminala prisutan samo u Zagrebu.

Sve Sanaderove zasluge

"Nalazimo se u zanimljivoj situaciji, mi smo na sve razloge zbog kojih se traži naša odgovornost - borbu protiv kriminala, financijsko ekonomsku krizu, te spor ulazak u EU - već odgovorili i smatramo da prigovori nisu utemeljeni", odgovorio je Sanader na početku rasprave, prije nego što je otišao otvoriti autocestu Zagreb-Rijeka.


"Vi govorite o lošem učinku vlade u zadnjih pet godina. Pri tome ne navodite da je u tih pet godina provedeni izbori dva puta", rekao je Sanader.

"Vi znate da vaši prijedlozi neće proći, ali vi imate demokratsko pravo na neuspjeh. No, ako govorite o mojoj odgovornosti, onda ću i ja reći da sam odgovoran za porast zaposlenosti, za povratak duga umirovljenicima, za poboljšanje prava branitelja, koja su smanjena tijekom koalicijske vlade", rekao je Sanader.

"Odgovorni smo za vraćanje dostojanstva ženama i majkama,  za najjači međunarodni položaj Hrvatske od njenog osnivanja, za vraćanje duga službenika i namještenika, za makroekonomsku stabilnost ove zemlje, za krpanje proračunske rupe od šest milijardi koje smo naslijedili od prošle vlade", nastavio je.

"Odgovoran sam za socijalni dijalog, za dvomjesečne sastanke sa socijalnim partnerima, za uvođenje e-Hrvatske, za sređivanje riznice, za nastavak građanja cesta, za plinifikaciju Hrvatske.", nabrojao je Sanader sve svoje "zasluge", spomenuvši i ulazak u NATO kao svoje dostignuće. Nakon toga se i potpuno nevezano za raspravu pozvao i na "povijesnu ulogu HDZ-a" u tijekom i nakon Domovinskog rata.

"Vergangenheitsbewältigung"

Nakon toga je Sanader krenuo u dugu tiradu o povijesnim diobama hrvatskog nacionalnog bića, o "revivalu ustaštva", o atomskim centralama, o komunizmu kao trećem totalitarističkom sustavu, o "Vergangenheitsbewältigungu", poentirajući rečenicom: "Svatko kome je do budućnosti Hrvatske mora otići u Jasenovac – tu mislim i na vodstvo Katoličke crkve, ali jednako tako očekujem i da Savez antifašističkih boraca ode na Bleiburg".

Kad je završio s pričom o prevladavanju prošlosti, Sanader se zahvalio svim svojim koalicijskim partnerima, te poentirao činjenicom da će SDP-ov prijedlog završiti u političkom neuspjehu, i uz pljesak HDZ-ovaca otišao otvoriti autocestu.

Milanović mu je odgovorio rekavši kako je održao jedan "povijesni govor", ali da o temi rasprave nije rekao niti riječ: "Slažemo se s povijesnim temama, ali nisam čuo ništa bitno o onome o čemu smo pokrenuli raspravu. Idemo raspravljati o trenutnim problemima, a ne o partizanima i ustašama".

Jurjević: Mi imamo one men government, a ministri su transmiteri

"Osnovni problem ove vlade je u tome što ona ima samo jednog ministra, a zove se premijer Sanader. Ostali predstavljaju transmisiju, transmitere koji prenose volju premijera Sanadera. Pa onda kad nešto nije po volji naroda, onda strada transmiter, dakle ministar, a ne onaj tko je to smislio. Mi imamo one men government", objasnio je Marin Jurjević zašto bi se vladi Ive Sanadera trebalo izglasati nepovjerenje.

Nastavio je kako Sander današnju raspravu o nepovjerenju očito ne doživljava ozbiljno jer nije više prisutan u Saboru, a trebao bi valjda predstavljati cijeli narod. Prema Jurjevićevim riječima, naši ministri su upravo zbog njihove transmisijske pozicije pod konstantnim stresom, "u jednoj nezavidnoj situaciji", jer se nalaze na šahovskoj ploči s koje mogu lako odletjeti. "Ta shizofrena situacija se odražava na cijelo društvo. Nadam se da nećemo ići dalje", poručio je Jurjević aludirajući na HDZ-ov predizborni slogan na prošlim izborima - "Idemo dalje".

Šuker za poremećaje u hrvatskom gospodarstvu okrivio ekonomska kretanja u svijetu

Ministar Šuker je istaknuo kako je svjetska financijska kriza zaobišla našu zemlju, čime je uzvratio svim onim zastupnicima, poglavito SDP-ovcima koji su kritizirali vladinu gospodarsku politiku. "Financijska kriza nas nije ni okrznula. Umjesto da uložimo zajedničke napore, mi smo se ovdje prepucavamo", kazao je Šuker dodajući kako je Vlada jedina imala hrabrost reći hrvatskim građanima da je domaći financijski sektor stabilan.

"Nemojmo se igrati s ovom situacijom. Ovdje se nabacujemo brojkama kao da se to nas ne tiče", kazao je Šuker dodajući da "nema financijske situacije u svijetu koja ove godine nije korigirala svoje procjene", tako da ni hrvatska nije mogla predvidjeti inflaciju, koja je rezultat svjetskih ekonomskih kretanja.

Linić: Demagogija je da trebamo uložiti zajedničke napore

Premda Šuker drži da nema smisla raspravljati o gospodarskoj politici u okviru rasprave o nepovjerenju Sanaderovoj vladi, Slavko Linić poručuje da se itekako ima smisla osvrnuti na vladinom odnos prema gospodarstvu.

"Demagogija je da trebamo uložiti zajedničke napore. Iako smo cijelo iznosili zakonske prijedloge, amandmane, interpelacije i otvarali rasprave, a da smo pritom bili ismijani", kazao je Linić dodavši kako su zbog vladine politike ugroženi hrvatski radnici, koji će posebno osjetiti tegobe sljedeće godine, koja će prema mišljenju svjetskih analitičara biti posebno teška.

Lesar: Sanader je Poncije Pilat, on nije politički odgovoran

Kako je istaknuo Dragutin Lesar, premijer Sanader je zaslužan za sve ono što se dobro dogodilo Hrvatskoj, a za sve ono loše netko je drugi odgovoran - Sanader kao Poncije Pilat pere pritom ruke. "On stoga ne može biti politički odgovoran", ironično je objasnio Lesar.

Sobol: Premijer Sanader je odgovoran jer obmanjuje hrvatske građane

"Premijer Sanader je odgovoran jer je sam ustrojio politički sustav koji u Hrvatskoj postoji. Odgovoran je zato što cijelo vrijeme obmanjuje hrvatsku javnost. Mi imamo pravo na to upozoriti zbog 780 tisuća građana, koje vlada ignorira zanemarujući naš zahtjeve", objasnila je Sobol istaknuvši kako je premijer odgovoran samo za ono dobro što se dogodilo u Hrvatskoj, dok za sve loše jednostavno pere ruke.

HRT prekinuo prijenos usred Milanovićevog govora

HRT je oko 17.50 sati prekinuo prijenos saborske sjednice i to u trećoj minuti Milanovićevog završnog govora pred glasanje o povjerenju premijeru Sanaderu i njegovoj vladi. Zanimljivo je da je HRT-ov prijenos počeo taman nakon Milanovićeve uvodne riječi. Zašto HRT ne želi da hrvatski građani čuju stav čelnika najjače oporbene stranke u Saboru, koja je pitanje povjerenja pokrenula, može se samo pretpostaviti.

J.D./Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više