Premijer Sanader o predsjedničkom kandidatu HDZ-a

PREDSJEDNIK Vlade i Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Ivo Sanader izjavio je danas prilikom posjeta Zaprešiću da njegova stranka još nije odlučila tko će biti njezin kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

"HDZ će imati svog predsjedničkog kandidata koji će biti poznat uskoro", izjavio je na novinarski upit Sanader. Podsjetio je da je sutra sjednica Središnjeg odbora HDZ-a, no da po statutu stranke odluku o predsjedničkom kandidatu donosi Predsjedništvo HDZ-a.

Demantirao je da je, prema rezultatima istraživanja koje je naručio HDZ, 75 posto birača te stranke za Andriju Hebranga kao kandidata, te istaknuo kako je to "terensko istraživanje koje nije bilo personalizirano, već je provedeno među hrvatskim građanima - kako oni vide budućeg hrvatskog predsjednika".

"Ta je anketa u obradi ali je podržala razmišljanja da HDZ treba imati svog predsjedničkog kandidata i kakav on mora biti, i o tome će se idućih dana raspravljati na vrhovnim tijelima stranke", kazao je Sanader.

Na ponovni novinarski upit je li potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang predsjednički kandidat te stranke, Sanader je novinarima odgovorio da mogu postavljati takva pitanja, ako treba i 100 puta, i da će odgovor biti isti - kada stranka odluči (o predsjedničkom kandidatu) obavijestiti će o tome.

Na upit je li točno da je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) osnovalo tim koji će pripremiti arbitražu sa Slovenijom, premijer Sanader je rekao da pripreme Ministarstva vanjskih poslova RH za moguću arbitražu ne isključuju mogućnost bilateralnog dogovora s Slovenijom o granici.

"Pripreme koje radi MVP RH su pripreme koje bi radila svaka ozbiljna zemlja koja zna štititi i promicati svoje interese, bez obzira što bude konačna odluka, hoćemo li doći do rješenja bilateralnim putem", dodao je.

Premijer Sanader izrazio je i želju da se sastane s novim slovenskim premijerom, ocjenivši da se tako moramo postaviti jer smo dvije prijateljske države i da treba pružiti priliku bilateralnom dogovoru.

"Ako to ne donese ploda na zajedničko zadovoljstvo, onda ćemo mi predložiti arbitražu koja bi bila obavezna za obje zemlje", napomenuo je premijer Sanader.

"Sigurno je da će svaka zemlja donijeti najjače argumente za tu arbitražu i to je zadatak MVP-a", kazao je Sanader. Napomenuo je da će argumenti koji će Hrvatska iznijeti u bilateralnim dogovorima, biti isti argumenti koje će iznijeti u arbitraži.

Na upit da komentira medijske natpise o tome kako muškaraca, koji je tijekom prošlog ljeta viđan u Brelima, a sliči na Antu Gotovinu, nije general Gotovina već jedan talijanski turist koji mu je vrlo nalik, premijer Sanader je kratko rekao da će se o tome moći dati puna informacija tek kada će se imati sve informacije.


Pročitajte više