Premijer Sanader s čelnicima parlamentarnih stranaka

PREMIJER Ivo Sanader izvijestio je da je s predstavnicima parlamentarnih stranaka večeras razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji uoči 17. prosinca, kada bi Europsko vijeće, kako se očekuje, trebalo objaviti datum početka pregovora EU-a s Hrvatskom.

"Očekujemo vrlo jasnu odluku Europskog vijeća o datumu početka pregovora sukladno odluci iz lipnja ove godine da pregovori započnu početkom 2005. godine", rekao je Sanader nakon sastanka.

Dodao je da se diplomatska bitka vodi i oko toga hoće li odluka biti uvjetovana i kako.

Napomenuo je da je dobio informaciju da zemlje tzv. Višegradske skupine daju punu potporu za bezuvjetno određivanje datuma početka pregovora Hrvatske s EU-om te da mu je talijanski premijer Berlusconi također obećao punu potporu.

Sanader je također rekao da je s čelnicima parlamentarnih stranaka razgovarao i o međustranačkim odnosima te kako je njegovo mišljenje da postoji potreba za duljim i opsežnijim razgovorom o toj temi, ali nakon predsjedničkih izbora u siječnju.

Premijer Sanader odlučno je odbacio tvrdnje da postoje bilo kakve sugestije u pogledu rješavanja međustranačkih konflikata, odnosno da bi to moglo utjecati na početak pregovora Hrvatske s EU-om.

Po njegovim riječima, 17. prosinca odlučuje se kakav će tretman dobiti slučaj generala Ante Gotovine te da hrvatska diplomacija svim sredstvima i argumentima, koji su na našoj strani, nastoji otkloniti mogućnost da taj slučaj bude zapreka otpočinjanju pregovora Hrvatske s EU. Sanader je napomenuo da nacrt odluke Europskog vijeća već postoji te da hrvatska diplomacija lobira kako bi konačan dokument za Hrvatsku bio što bolji i

Predsjednik SDP-a Ivica Račan, govoreći u ime ostalih čelnika parlamentarnih stranaka, rekao je da svi zdušno podržavaju ulazak Hrvatske u EU i žele pridonijeti pozitivnoj odluci o otpočinjanju pregovora.

U razgovoru smo se dotakli konflikata i afera koje obilježavaju hrvatski politički život, a za koje smatramo da se moraju rješavati na demokratski način. Nismo govorili o prigušivanju rasprave i normalni politički život će se nastaviti, rekao je Račan nakon sastanka na kojem su nazočili nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina.

Premijer Sanader također je, na novinarski upit o slučaju POA, potvrdio svoju suglasnost za skidanje oznake tajnosti s izvješća Vijeća za civilni nadzor nad tajnim službama. Rekao je da će konačnu odluku o slučaju POA donijeti nakon što ravnatelj POA-e podnese izvješće. Skidanje oznaka tajnosti s izvješća Vijeća za civilni nadzor nad tajnim službama i drugih izvješća na koje se pozivaju predsjednik države i premijer podržao je i predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Pročitajte više