Premijera Matanićeva filma "100 minuta Slave"

SVEČANA premijera cjelovečernjeg igranog filma Dalibora Matanića "100 minuta Slave" održana je večeras u zagrebačkom kinu Cinestar.

Publika je toplo pozdravila film o nesretnoj ljubavi gluhonijeme slikarice Slave Raškaj (1877.-1906.), koju igra Sanja Vejnović, i njezinog učitelja, slikara Bele Csikosa (1864.-1931.), kojeg igra Miki Manojlović.

Film je slobodna interpretacija života Slave Raškaj. Nakon nesretne ljubavi Slava prestaje slikati, oboli, odlazi u umobolnicu gdje kasnije i umire.

"Ovo je priča o žaljenju jednog čovjeka koji je svoju životnu ljubav uništio iz straha i obzira prema društvu i tradiciji", kratko je na svojoj Internet-stranici opisao film redatelj Matanić.

Objavljeno je da je zanimanje za film pokazao ugledni američki filmski festival - Sundance Film Festival.

"100 minuta Slave" dobio je na filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu za najbolju sporednu mušku ulogu (Vili Matula), te Zlatnu arenu za kostimografiju Ana Savić-Gecan.

Scenarij je napisao Robert Perišić a pored navedenih igraju Nataša Lušetić, Darko Rundek, Nada Gaćešić-Livaković, Kruno Šarić, Maja Anušić i drugi.

Direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, a scenograf Željka Burić.

To je treći cjelovečernji film erdatelja Dalibora Matanića, nakon filma "Blagajnica hoće ići na more" (2000.) i "Fine mrtve djevojke" (2002.).

Pročitajte više