PREMIJERA PREDSTAVE "KAZIMIR I KAROLINA" 1. LISTOPADA U HNK

Jedno od značajnijih pučkih djela Odona von Horvatha, "Kazimir i Karolina" iz 1931., premijerno će, u režiji Eduarda Milera, biti izvedeno 1. listopada u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Radnja "Kazimira i Karoline" događa se u doba svjetske gospodarske krize 1929. na Oktoberfestu u Muenchenu. Većina ljudi živi loše i skloni su iluzijama, a nacistička ideologija jačega sve je snažnija u svim segmentima života.

To je balada o nezaposlenom vozaču Kazimiru i njegovoj zaručnici Karolini, balada tihe tuge ublažena humorom, odnosno svakodnevnom spoznajom da svi moramo umrijeti, zapisao je Odon van Horvath (1901., Rijeka - 1938., Pariz) četiri godine nakon praizvedbe tog teksta 1931. u Leipzigu.

Komad "Kazimir i Karolina" i danas je jako važan jer govori o događajima na ovim prostorima, o ratu i pitanju kako je sve to moguće, rekao je redatelj predstave Eduard Miler.

Iako je okosnica predstave ljubavna priča, ona je zapravo velika metafora i pokušaj da se pronađe odgovor na pitanje kako čovjek može živjeti s iluzijom, a što se događa kad je izgubi, napomenula je dramaturginja Žanina Mirčevska.

Alma Prica, koja glumi Karolinu, smatra da je neupitna aktualnost Horvathovog teksta. "Unatoč nekim vrlo duhovitim dijelovima, komad je vrlo mračan", ocijenila je Prica.

U predstavi glume još Franjo Kuhar (Kazimir), Zvonimir Zoričić, Boris Miholjević, Siniša Popović, Žarko Potočnjak, Vanja Matujec, Ivana Boban, Barbara Vicković, Ivica Pucar, Alen Šalinović.

Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografi Leo Kulaš i Tajana Meštrović, skladatelj Dinko Appelt, a glazbu izvodi ansambl "Silentium".

Eduard Miler (1950.) završio je studij umjetnosti u Stuttgartu. Uz režiju, najčešće drama s njemačkog govornog područja 20. stoljeća, Miler je glumio u mnogim njemačkim i austrijskim kazalištima. Prije 12 godina u Zagrebačkom kazalištu mladih režirao je uspješnu predstavu "Magic and Loss".

(Hina) ag az

Pročitajte više