Preminuo Dražen Vrdoljak

U 58. GODINI života od ciroze jetara preminuo je novinar i glazbeni kritičar te utemeljitelj Porina, Dražen Vrdoljak.

Vrdoljak se od 2001. godine borio s bolešću jetara, koja su mu  i 2006. godine transplatirana. Zanimljivo je kako je zamjenska jetra Vrdoljak prije dvije godine dobio od Davora Blažičevića, "ubojice iz Importannea", koji je nakon što je ubio djevojku Mariju Nakić u kafiću, presudio sam sebi.

Vrdoljak je bio poznat kao "živuća enciklopedija" pop glazbe, a desetljećima se predano bavio vođenjem glazbenih emisija na radiju i televiziju, a može se reći kako je on sam te "discipline" i uveo u hrvatski medijski prostor. Pisao je za brojne novine, časopise i magazine sve dok ga bolest nije shrvala.

Za tadašnju Televiziju Zagreb vodio je s mnogim svjetskim glazbenim zvijezdama opsežne intervjue, a možda najpoznatiji trenuci njegove bogate i plodne karijere glazbenog novinara i kritičara, bili su za vrijeme glasovitog "Novog vala", kad je bio programski voditelj kultnog kluba "Kulušić", u kojemu je prije koncerata igrao ulogu najavljivača bendova, što je zabilježeno na možda najboljem live albumu yu-rocka, ploči grupe Film "Live u Kulušiću".

Koliko je Vrdoljak bio značajan za tadašnju rock scenu svjedoči i podatak da je sličnu, ali puno veću ulogu, dobio na još jednom iznimno značajnom "živom" albumu tadašnje scene; Buldožerovom dvostrukom "Ako ste slobodni večeras", na kojemu između pjesama priča s publikom i članovima banda.

Dražen Vrdoljak rođen je 1. travnja 1951. godine u Splitu, gdje se i školovao. Godine 1970.  počeo se baviti novinarstvom te je pisao o glazbi u omladinskim listovima, a kasnije tijekom svoje karijere glazbenog kritičara radio je za: HRT, Slobodnu Dalmaciju, Vjesnik, Večernji list, Nedjeljnu Dalmaciju, Telegram, Oko, Studio...

Zaslužan je za pokretanje diskografske nagrade Porin, čiji je i sam bio dobitnik nekoliko puta. Godine 1995.  dobio je Porina za najbolji komentar/bilješku albuma Soul Fingers Live in B. P. Club te za najbolji kompilacijski album (izvan klasične glazbe) "Ritam kiše".

2001. godine dobio je Porina za najbolji album zabavne glazbe "Tedi Spalato Live in Lisinski"  kao producent, a tri godine kasnije dobio je nagradu za poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji.

Z.A.
Foto: Index

Pročitajte više