Preminuo slavni filmski producent Carlo Ponti

CARLO PONTI, slavni talijanski filmski producent i suprug Sophije Loren, je noćas u Švicarskoj u 95. godini života preminuo od posljedica upale pluća.

Carlo Ponti je rođen 1912. godine u Milanu, a nakon završenog pravnog fakulteta i kraće odvjetničke karijere je godine 1941. producirao svoj prvi film "Piccolo mondo antico".

To je bio početak jedne od najplodnijih i najblistavijih producentskih karijera u povijesti talijanskog i svjetskog filma. Do 1988. je tako producirao preko 140 naslova uključujući i Fellinijevu "La stradu" i Antonionijev "Blow up". Najpoznatiji naslov je povijesni ep "Doktor Živago" za kojeg je dobio "Oscara".

Široj javnosti je poznat po ljubavnoj vezi, a kasnije i braku s filmskom divom Sophijom Loren. Nju je upoznao 1950. godine, kada je već bio oženjen Giulianu Fiastri s kojom je imao dva sina - Edoarda i Alessandra.

S obzirom da je u Italiji tada, pod snažnim utjecajem Katoličke crkve, bio zabranjen razvod, Ponti se s Lorenovom vjenčao u Meksiku preko posrednika, zbog čega je kasnije bio kazneno gonjen zbog bigamije. Ponti i Loren su kasnije dobili sina Carla Juniora.

D.A.

Pročitajte više