Preminuo Vlatko Previšić, dugogodišnji profesor i bivši dekan Filozofskog fakulteta

Foto: Hina

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu objavio je kako je danas preminuo prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dugogodišnji profesor i dekan Filozofskoga fakulteta, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, jedan od vodećih hrvatskih pedagoga. Preminuo je u  Gradištu kod Županje. Oproštaj od Vlatka Previšića bit će u ponedjeljak, 15. travnja 2024., u 14 sati na groblju u Gradištu kod Županje.

Kako navode, Previšić, jedan od vodećih hrvatskih pedagoga, preminuo je iznenada. Imao je 78 godina.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obavještava kolege, prijatelje, djelatnike i studente da je prof. dr. sc....

Objavljuje Filozofski fakultet Sveučilišta u ZagrebuSubota, 13. travnja 2024.

Prenosimo njegovu biografiju:

Prof. emeritus Vlatko Previšić rođen je u Cerni kod Županje 20. listopada 1945. Maturirao je na Učiteljskoj školi u Petrinji (1964.) te diplomirao pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1972.), na kojem je i doktorirao (1984.).

Od 1964. do 1968. radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Gradištu, a od 1973. do umirovljenja 2016. godine bio je zaposlen na Filozofskome fakultetu - od asistenta do redovitoga profesora u trajnome zvanju. Godine 2020. dodijeljeno mu je počasno zvanje profesor emeritus. Bio je stipendist DAAD-a u Njemačkoj (1977./1978.) i dobitnik istraživačke stipendije Alexander von Humboldt (1986. - 1988.) na Sveučilištu u Bielefeldu.

Prof. dr. sc. Vlatko Previšić bio je dekan Filozofskog fakulteta od 2014. do 2016. godine, a osim dekanske dužnosti, obnašao je i brojne druge - bio je pročelnik Odsjeka za pedagogiju, predstojnik Instituta za pedagogijska istraživanja, predstojnik katedara za sistematsku pedagogiju i didaktiku te utemeljitelj i prvi voditelj Doktorskoga studija pedagogije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i Osijeku.

Bio je član raznih stručnih i znanstvenih udruga, nekima i jedan od osnivača (Hrvatski pedagoško-književni zbor, Hrvatsko pedagogijsko društvo, Hrvatsko-njemačko društvo, Interkultura, Klub hrvatskih humboldtovaca, Forum za slobodu odgoja). U stručno-znanstvenome smislu posebno se istaknuo kao član uredništva brojnih časopisa (Napredak, Pedagogijska istraživanja, Smotra / Rundschau itd.) i voditelj znanstvenih projekata. Prof. em. Vlatko Previšić autor je, urednik i/ili priređivač brojnih knjiga te stručnih i znanstvenih članaka.

Obnašao je dužnosti predsjednika i člana upravnih vijeća visokih učilišta, instituta i poliklinika. Bio je i predsjednik Kluba hrvatskih humboldtovaca te predsjednik Uprave Košarkaškoga kluba Cibona. Primio je više priznanja, nagrada i povelja na državnoj razini, razini Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskoga fakulteta te profesionalnih udruga. Odlaskom prof. emeritusa Vlatka Previšića akademska i stručna zajednica ostaje bez vrsnoga znalca i poučavatelja.

Pročitajte više