Preokret u Mađarskoj, vlasti sada kažu da će Soroševo sveučilište moći nastaviti raditi

Foto: Hina

MAĐARSKA je objavila da postoji način da Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti američkog milijardera Georgea Sorosa nastavi s radom, nakon velikih prosvjeda zbog najave njegova zatvaranja.

Novi zakon o visokom obrazovanju nalaže da Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), smatrano središtem neovisnog mišljenja u istočnoj Europi, mora otvoriti ogranak u matičnoj državi New York uz kampus u Budimpešti i osigurati bilateralni sporazum s američkom vladom o potpori.

CEU je registriran i akreditiran u SAD-u, a djeluje u Budimpešti. No u SAD-u nema kampus.

SAD je zatražio od Mađarske da suspendira provedbu tog zakona koji je u nedjelju izazvao jedan od najvećih prosvjeda protiv vlade.

Prosvjednici taj zakon smatraju dijelom šire kampanje gušenja disidentskih struja u društvu.

Ministar obrazovanja Laszlo Palkovics razgovarao je u utorak u Bruxellesu o tome s prvim potpredsjednikom EK Fransom Timmermansom i povjerenikom za obrazovanje Tiborom Navracsicsom.

Nakon sastanka kazao je da ako CEU ne bude mogao ispuniti odredbe novog zakona, to neće automatski značiti da više neće smjeti djelovati u Mađarskoj na osnovi nekog oblika suradnje sa sveučilištem registriranim u Mađarskoj, kako prenosi MTI.

Ministar je pak u srijedu za mađarski portal HVG.hu kazao da će CEU moći izdavati diplome ako produlji dopusnicu za podučavanje svojih kolegija sa svojim sveučilištem u Mađarskoj.

 

Pročitajte više