Preporuka znanstvenika: Za rad u smjenama kraće radno vrijeme

PROFESIJE koje ne mogu izbjeći kroničnu neispavanost, poput radnika u smjenama, vojnika ili liječnika, morale bi imati kraće radno vrijeme i odmore u "strateškim razdobljima", kaže se u novoj studiji o snu.

Mnogo noći s manje od šest sati sna smanjuje mentalne sposobnosti jednako kao i dvije noći bez imalo sna, pokazalo je to istraživanje.

Ovi podaci u suprotnosti su s čestim mišljenjem da se naša tijela mogu priviknuti na razdoblja u kojima manje spavamo bez ikakvih posljedica, kazao je glavni autor istraživanja dr. Hans P.A. Van Dongen, profesor na medicinskom fakultetu sveučilišta Pennsylvania.

Ovo je istraživanje važno i "relevantno" jer pokazuje što se događa kad se tijelo samo mora nositi s umorom bez kemijskih stimulansa poput kofeina, kazao je dr. Meir Kryger, profesor medicine na kanadskom sveučilištu Manitoba i istraživač sna.

Istraživanje je potvrdilo da postoje velike individualne razlike u tome koliko je sna ljudima potrebno. Kryger je u intervjuu kazao kako svakoj osobi treba različita količina sna. "To je jedna od važnih životnih funkcija i svaka osoba mora imati kontrolu nad njom," zaključio je.

Tijekom istraživanja 48 ispitanika bilo je podijeljeno u četiri skupine koje su spavale četiri, šest ili osam sati na noć dva tjedna, ili uopće nisu spavali tri dana. Skupine su nadgledane u laboratoriju tijekom čitava dva tjedna, kako bi se osiguralo da slučajno ne zadrijemaju ili ne upotrijebe kofein. Ispitanici su svakog dana periodično prolazili kroz niz mentalnih i fizioloških testova te upitnik o tome koliko su umorni.

Osobe koje su spavale manje od osam sati na noć usporeno su reagirale, imale su problema s jednostavnim zadacima memoriranja i nisu mogle jasno razmišljati. Imale su jednako slabe rezultate kao i skupina koja nije spavala jednu ili dvije noći, objavili su znanstvenici u ožujskom izdanju časopisa "Sleep".

Međutim, malo sna tu je skupinu učinilo manje umornom od one koja uopće nije spavala, unatoč tome što su rezultati testova pokazali da su njihove mentalne sposobnosti jednako pogođene.

Posljedica toga, kazao je Van Dongen, morale bi biti protumjere za one koji ne mogu izbjeći da budu kronično neispavani, poput vojnika, liječnika, radnika u smjenama i drugih.

Van Dongen preporučuje da te profesije smanje broj sati koje ljudi rade, te da im se ili da mogućnost za kraće odmore u "strateškim razdobljima" ili im se omogući uzimanje kofeina ili drugih kemijskih stimulansa za održavanje budnosti.

Podaci Nacionalne fondacije za san pokazuju da Amerikanci u prosjeku spavaju sedam sati na noć tijekom tjedna, iako 31 posto odraslih osoba obično spava manje od toga.

Pročitajte više