Presedan Ustavnog suda: Obitelj će dobiti 70.000 kn jer DORH ne radi svoj posao

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

USTAVNI sud donio je presedansku odluku kojom je Državno odvjetništvo proglasio neučinkovitim u istrazi ratnih zločina. 

Prema odluci Ustavnog suda Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru nije provelo učinkovitu istragu ubojstva srpskog civila 1991. godine u Virovitici te su članovima njegove obitelji, supruzi Ljubici Mudrinić i sinovima Goranu i Zoranu Mudriniću odredili novčanu zadovoljštinu od 70.000 kuna.

Sud je utvrdio da je Bogdan Mudrinić, suprug i otac podnositelja ustavne tužbe, smrtno stradao između 11. i 13. prosinca 1991. kada su ga pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (vojne policije) odveli iz njegove kuće te su ga odveli u vojni zatvor u Virovitici gdje je i preminuo, a nakon čega je njegovo tijelo izneseno iz zatvora i do danas nije pronađeno.

Otvorena je istraga protiv Željka Iharoša, Ivana Vrbana, Anđelka Kašaja i Luke Peraka zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te je 15. studenoga 2001. ŽDO Bjelovar protiv istih podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Bjelovaru, kojom je istima stavio na teret da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. OKZRH-a na štetu, između ostalih, i Bogdana Mudrinića. Tijekom postupka ŽDO Bjelovar odustao je od gonjenja Ivana Vrbana i Anđelka Kašaja te je u odnosu na njih donesena presuda kojom se optužba odbija.

Željko Iharoš terećen je po zapovjednoj odgovornosti, a Luka Perak kao izvršitelj ubojstva Bogdana Mudrinića.

Županijski sud u Bjelovaru je presudom od 6. ožujka 2006. oslobodio preostala dva optuženika zbog nedostatka dokaza da su počinili kazneno djelo koje im je stavljeno na teret.

Obitelj Mudrinić podnijela je ustavnu tužbu zato što ŽDO Bjelovar još nije donio državnoodvjetničku odluku povodom njihove kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja u vezi s ratnim zločinom na štetu smrtno stradalog njihovog supruga i oca Bogdana Mudrinića. 

Ustavni sud: Zastoji su neobjašnjivi, nije provedena djelotvorna istraga

Ustavni sud je zaključio da neki napori jesu poduzeti i da istraga još uvijek traje te da je državi trebalo neko vrijeme nakon rata da organizira pravosudni sustav, no konstatirao je da se razdoblja neaktivnosti glede napretka istrage nakon 2009. godine ne mogu smatrati prihvatljivima u svjetlu zahtjeva za promptnošću postupanja kada je riječ o zaštiti prava na život.

Utvrdio je da je bilo je zastoja u postupku od 5. listopada 2009. i 22. ožujka 2012. pa nadalje do 10. veljače 2015. Te odgode, zajedno s ukupnom duljinom izvida, dovele su u pitanje djelotvornost istrage te su nužno morale imati negativan utjecaj na izglede za utvrđivanje istine, zaključio je Ustavni sud.

Ustavni sud smatra da čak i ako istraga na početku naiđe na određene objektivne poteškoće zbog rata i poslijeratne situacije, neaktivnost tijela vlasti kroz naknadno dulje razdoblje više se ne može opravdati .

"S obzirom na sve navedene okolnosti, a posebno na propust da se utvrdi zapovjednik vojnog zatvora u Virovitici, neobjašnjive zastoje u istrazi nakon 2009. godine te sveukupni protek vremena, Ustavni sud ocjenjuje da u konkretnom slučaju nije provedena djelotvorna istraga", stoji u odluci Ustavnog suda. 

Zaključili su da podnositelji zahtjeva, majka i sinovi ubijenog Bogdana Mudrinića, imaju pravo na primjerenu zadovoljštinu te su odredili iznos od 70 tisuća kuna.

Pročitajte više