PRESTAO OPADATI BROJ BRAKOVA U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Broj brakova u Sjedinjenim Državama prestao je opadati tijekom 1990tih stabilizirajući bračne i obiteljske trendove nakon radikalnih promjena prethodnih desetljeća, pokazali su najnoviji podaci američkog Ureda za popis stanovništva. L

Više od 54 posto odraslih Amerikanaca reklo je da su vjenčani, a manje od 10 posto da su rastavljeni, istaknuo je Ured u svojem izvješću o "Bračnom stanju u 2000".

Oko 6,6 posto Amerikanaca bili su udovci ili udovice, 2,2 posto razdvojeni, dok 27,1 posto nisu nikada bili vjenčani.

U usporedbi s podacima iz 1990. brojke su se jedva izmijenile. Tako je u popisu iz 1990. 54,8 posto odraslih Amerikanaca bilo u braku, a 8,5 posto rastavljeno. Njih 7,4 posto su bili udovci ili udovice, 2,3 posto razdvojeni, a 26,9 posto nikad vjenčani.

Brojke u promjenama bračnog statusa tijekom 1990-tih su beznačajne u odnosu na obiteljske trendove tijekom 1970-tih i 1980-tih kada je u Sjedinjenim Državama brzo rastao broj rastavljenih, razdvojenih i nikad vjenčanih ljudi, u ponekim dobnim skupinama čak dvostruko.

Pogoršanje trendova rastava, nevjenčanih rađanja, tinejdžerskih trudnoća i seksualne aktivnosti je ili zaustavljeno ili je započelo njihovo poboljšanje, rekao je David Blankenhorn, predsjednik Instituta za američke vrijednosti iz New Yorka.

Blankenhorn, međutim, priznaje da je brak "oslabljena institucija" u američkom društvu, ali naglašava da je trend njegova slabljenja zaustavljen s podacima iz 2000. koji pokazuju da većina Amerikanaca stupa u brak.

Drugi, međutim, smatraju da brak polako iščezava u američkom društvu. List Business Week nedavno je zaključio da je brak u opadanju i da bi američkih 86 milijuna neoženjenih i neudanih uskoro moglo postati većina u Sjedinjenim Državama.

Izvješće za 2000. kaže da se najviše vjenčavaju bijelci i Azijati, a američki crnci najmanje. Među crncima 42 posto muškaraca i 31 posto žena je bilo vjenčano, utvrdio je popis.

Najniži postotak vjenčanih ljudi ima američki sjeveroistok, 52,7 posto, kao i najveći postotak onih nikada vjenčanih 29,3 posto.

(Hina) sl nz

Pročitajte više