Presuda Mamiću: Svi su krivi i moraju vratiti novac

Foto: Index

NA Županijskom sudu u Osijeku Zdravko Mamić je sa svojim klanom osuđen da je iz gradskog kluba Dinamo izvukao 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetio državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza. 

Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar.

Zdravko Mamić je osuđen ukupno na 6 i pol godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na 4 godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na 3 godine. Nitko od osuđenih nije se pojavio na izricanju presude u Osijeku.

Oduzeta im je i stečena materijalna korist. Zdravko Mamić, koji je dan prije presude napustio Hrvatsku i otišao u BiH, mora vratiti 52 milijuna kuna. Skinut će mu se novac s računa i oduzeti nekretnine, ali nakon pravomoćnosti presude.

Dinamo uoči presude poručio da mu Mamić i okrivljenici nisu nanijeli štetu

Mamićeva obrana je ranije u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe o nezakonitoj podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i igrača Modrića i Lovrena, koji su novac potom predavali Mamiću i članovima njegove obitelji, na temelju privatnih ugovora. Mamićev sin godinama je bio menadžer igračima koje je u Dinamu prodavao njegov otac, izvršni predsjednik kluba i jedan od rukovodećih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza.

Dinamo i njegova tijela uoči presude poručili su kako im Zdravko Mamić i okrivljenici nisu nanijeli nikakvu štetu.

"Ako nema štete, nema ni kaznenog djela", govorio je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević, a njegove riječi potvrdila je i Dinamova Skupština.

Sud: Modrić i Lovren nisu imali pravo na 50 posto odštete od transfera

Međutim, ni to nije pomoglo Mamiću. Sud je zaključio da su aneksi ugovora Modrića i Lovrena, prema kojima su imali 50 posto novca od svojih transfera (a novac je kasnije završavao kod Mamića), antidatirani te da njih dvojica u trenutku odlaska iz Dinama nisu imali pravo na odštetu.

>>> Optužnica

PRESUDA: 

Pernar - godinu dana zatvora za 1. točku, 2 godine i 6 mjeseci za točku 2.

Zdravko Mamić točka 2 - 3 godine zatvora, točka 4 - 4 godine

Zoran Mamić točka 1 - zatvor osam mjeseci, točka 2 - 2 godine

Ukupno zatvora:

Milan Pernar - 4 godine i 2 mjeseca 
Zdravko Mamić - 6 godina i šest mjeseci
Zoran Mamić - 4 godine i 11 mjeseci
Damir Vrbanović - 3 godine

OVAKO JE TEKLO IZRICANJE PRESUDE:

12:55 Pred Sudom u Osijeku se nakon izricanja presude pojavilo nekoliko navijača.

12:45 Zdravko Mamić se u Međugorju obratio javnosti.

 

12:35 Sudac čita što će se sve oduzeti osuđenima i koliko novca moraju vratiti.

12:22 Sudac kaže da ni Luka Modrić nije imao pravo na 50 posto transfera te da je Modrić prilikom transfera u Tottenham potpisao da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, a kasnije je neosnovano dobio novac naknadnim aneksom ugovora. Dinamo je teško oštećen, a Modrić je bio dužan novac predati Zdravku Mamiću ili bi se smatralo da se odrekao tog novca.

12:20 SVI SU KRIVI po trećoj točki optužnice!

12:17 Sudac je rekao da je Lovrenu neosnovano isplaćeno 50 posto obeštećenja od transfera u Lyon! Sudac kaže da je Lovren naknadno potpisao aneks ugovora kojim ima pravo na novac od Dinama. Kasnije je novac s Lovrenovog računa proslijedio na račun Zorana Mamića koji je sa svog računa dio novca zadržao sebi, a dio uplatio na račun Dinama. Oštetili su Dinamo za 35 milijuna kuna i sebi pribavili znatnu financijsku korist.

12:15 SVI SU KRIVI po drugoj točki optužnice! 

12:05 Milan Pernar, Zoran Mamić oslobođeni dijelom po prvoj točki optužnice. Pernar je kriv što je uzeo mito kako bi umanjio porez, a Zoran Mamić za davanje mita.

12:00 Počelo je izricanje presude.

11:58 Nijedan okrivljenik se nije pojavio na Sudu.

11:50 Na Sud još nisu došli ni Zoran Mamić ni Damir Vrbanović. Stigli su odvjetnici...

11:40 Mamić je novinarima poručio da se opuste...

11:30 Pola sata prije presude situacija pred Sudom je ovakva:

11:20 Bez obzira na presudu, ovaj dokument je ključ slučaja Mamić.

11:00 Mamić će izjavu nakon presude dati u Međugorju. 

 

10:00 Mamić je najavio da danas neće doći na Sud, dan prije izricanja presude napustio je državu. Vijesti o presudi dočekat će u Hercegovini.

Pročitajte više