Prezime Sanader među poslovne ljude unosi strah i nemir

BIVŠI premijer Ivo Sanader upropastio je, čini se, još jedan dobar posao. Ovoga je puta, prema pisanju tjednika Globus, bio razlogom raskida unosnog posla koji je prije nekoliko tjedana sklopila zagrebačka tvrtka Geofoto s konzultantskom tvrtkom Alia u vlasništvu bliskog Sanaderova suradnika, hrvatskog iseljenika Stevena Brkicha.

Zagrebački je Geofoto, čiji je vlasnik Zvonko Biljecki, vodeća i vrlo profitabilna hrvatska tvrtka za kartografske poslove, poslove snimanja iz zraka, izradu katastarskih izmjera i topografskih i katastarskih baza podataka, a takve baze, između ostalih, izrađuje i za Državnu geodetsku upravu i Hrvatski centar za razminiranje.

Biljecki zatečen u povjerljivom razgovoru sa Sanaderom u jednom zagrebačkom restoranu

Osim poslova u Hrvatskoj, tvrtka ima velike planove za širenje u regiji i inozemstvu, jer posjeduje nekoliko sličnih tvrtki u okruženju, a svoje urede ima i u Londonu, Pragu i Dubaiju. Brkicheva je tvrtka trebala za Geofoto obavljati konzultantske poslove u inozemstvu, posebno u SAD-u i Kanadi.

Sklapanje posla s Brkichevom Alijom Globusu je potvrdio i sam Biljecki. No tjednik je potom došao u posjed informacije da je nekako u vrijeme kada je sklopljen posao između Brkicheve Alije i Geofota Biljecki viđen u vrlo tajnovitom i povjerljivom razgovoru sa Sanaderom u jednom zagrebačkom luksuznom restoranu.

Veza ne bi bila toliko zanimljiva da Brkich nije vrlo blizak suradnik i nekadašnji savjetnik Sanaderov, koji je s njim istovremeno otišao iz Vlade, jer ga je premijer u ostavci svakako želio zadržati uza svoje skute. Iako se pomisao kako je Sanader u spomenutom restoranu odlučio "prijateljski" popričati s Biljeckim i srdačno mu preporučiti "svojeg" čovjeka nameće sama po sebi, Biljecki je to oštro demantirao. Isto je reagirao i kad mu se spomenulo kako postoje svjedoci koji su njega i Sanadera vidjeli u prijateljskom ćaskanju u separeu, rekavši da posao s Brkichevom tvrtkom nije sklopljen na osnovi Sanaderove preporuke i posredovanja, već se, kako je objasnio, Brkich sam javio i ponudio suradnju, iznijevši svoje preporuke.

Biljecki naglo raskida posao s Brkichevom tvrtkom

No samo dan nakon toga Biljecki naglo mijenja priču i izjavljuje da je posao između Geofota i Alije raskinut, jer on, kako je tada objasnio, "ne želi poslovati s tvrtkom koja nije spremna transparentno predstaviti njihov poslovni odnos".

Biljecki nije pojasnio što podrazumijeva pod terminom "transparentnog predstavljanja poslovnog odnosa", no posve je očito da svi oni koji su nekada bili bliski s bivšim premijerom sada bježe od njegova imena kao vrag od tamjana i žive u stalnom strahu da im i sami njegovi inicijali, ako im se previše približe, ne upropaste dobre poslove i miran san. Iako nitko to javno ne želi priznati, većina poslovnjaka kao da se boji da im Sanaderovo ime ne "zagadi" poslovni kredibilitet.

Globus pak podsjeća i da je Geofoto svojedobno surađivao s Mirjanom Sanader, za koju je obavljao snimanja iz zraka arheoloških nalazišta u blizini Trilja, na kojima je voditelj istraživanja bila upravo Sanaderova supruga.

I Polančec pobjegao iz politike i traži poslovne partnere

I bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec je nakon protjerivanja iz Vlade odlučio reći zbogom politici i krenuti u poslovne vode. Polančec ovih dana pregovara s predstavnicima talijanskog investicijskog fonda Fines kako bi postao njihov zastupnik za područje Hrvatske. Taj fond, kako se tvrdi, želi ozbiljno ulagati u Hrvatsku.

Talijanski Fines već je prisutan u Srbiji, gdje od 2007. godine ima otvorenu podružnicu pod nazivom Fia Invest. Osim kupovine nekoliko manjih poduzeća, Fia Invest u Srbiji ulaže u unosne poslove u poljoprivredi, turizmu, energetici i vodoopskrbi, a poduzeće Fia Energy, koje posluje u sklopu Fia Grupe, svoju poslovnicu ima i u Koprivnici.

Polančec je prve kontakte s talijanskim fondom, kako se čini, ostvario upravo preko voditelja srpske podružnice Ranka Mimovića, a do njega je pak došao zahvaljujući prijateljskim odnosima s voditeljicom koprivničke poslovnice Draženkom Gračan.

Pročitajte više