Preživjeli iz Ahmića: Praljak je kukavica, stigla ga je kazna

Foto: YouTube/FaH

"TEŠKO mi je komentirati ovaj kukavički čin. Međutim, zločinca koji je napravio zločin očito je stigla Božja kazna", rekao je Abdulah Ahmić, 54-godišnjak koji je jedan od preživjelih žrtava zločina koji se dogodio 16. travnja 1993. godine kada su pripadnici HVO-a ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti.


>> Novinar koji je upoznao Praljka opisao uvjete u logoru Dretelj: "Zatvorenici su bili kao kosturi"

Naime, novinari Dnevnog Avaza zajedno su s njim putem televizije pratili izricanje presude za hašku šestorku.

Među ubijenima su Abdulahovi roditelji, brat i tri sestre, a on je pukim čudom preživio strijeljanje. Ahmić kaže da mu je bilo teško promatrati trenutak kad je Praljak popio otrov i odbio odgovornost za zločin u Ahmićima.

Enisa Ahmić, svjedokinja zločina u mjestu Ahmići gdje je izgubila 40 članova obitelji, tvrdi kako su za šestorku očekivali i težu kaznu u Haagu.

"Zašto ti takozvani heroji ne pogledaju istini u oči?"


"Zašto ti takozvani heroji ne mogu da prihvate odgovornost, da pogledaju istini u oči? Lako je biti heroj i držati pušku u ruci, nije to heroj; heroji su oni koji su stajali ispred puške. Ako su znali naređivati, trebali su da budu spremni i da prihvate odgovornost", kazala je Ahmić za N1 televiziju.

Najmlađa žrtva zločina u Ahmićima je bila beba od tri mjeseca i dva dana.

Samir Nožić, dio tima mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, koji radi na prikupljanju, arhiviranju i dokumentiranju zločina Herceg-Bosne, u razgovoru za TV1 osvrnuo se na presude šestorci.


"Ja sada imam 46 godina. Isto toliko je imala i moja majka 13. rujna 1993. godine kada je ubijena dok je pekla kruh. Zbog moje majke, zbog svih majki i zbog sve djece, svih koji su nedužni stradali u udruženom zločinačkom pothvatu, vrlo je važno da je jasno definirano i da je došla pravda. Dugo smo je čekali, ali je ona došla", poručio je Nožić za TV1 iz BiH.

Emir Hajdarović jedan je od logoraša koji je proživio torture HVO-a. U logor je otišao kad je imao 21 godinu, a kako kaže, izrečene presude su mu satisfakcija samo jednim dijelom, jer ono što je doživio ništa ne može nadoknaditi.



Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodana Praljka, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slobodan Praljak
.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više