Kako je Bezos od male online knjižare došao do konglomerata vrijednog milijarde

Foto: EPA

NAPUŠTANJE svakodnevnog operativnog vođenja Amazona znači da Jeff Bezos nakon 26 godina više neće biti izvršni direktor kompanije koju je osnovao. Bezos je razvio Amazon od male online knjižare do golemog konglomerata koji se bavi cloud uslugama, namirnicama, fizičkom maloprodajom, potrošačkom elektronikom, televizijskom i filmskom produkcijom, videoigrama i još mnogo toga. Da bismo shvatili koliko Amazon duguje Bezosu, Verge donosi njegovu povijest s kompanijom i ideju o onome što ostavlja za sobom.

Počeci

Jeff Bezos napustio je 1994. godine svoj posao dopredsjednika hedge fonda D. E. Shaw&Co. i osnovao online knjižaru. Pokrenuta je u srpnju 1995. godine i prva prodana knjiga bila je "Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought" (Fluidni koncepti i kreativne analogije: Računalni modeli i temelji mehanizmi razmišljanja). U roku od dva mjeseca kompanija je prodavala knjige u svih 50 američkih saveznih država, ali smatrana je malim igračem u izdavačkoj industriji u usporedbi s teškašima kao što su Barnes and Noble i Borders.

Embed from Getty Images

U srpnju 1996. Amazon je predstavio svoj Partnerski program koji nagrađuje druge web stranice za usmjeravanje prometa na Amazonove knjige. Program postoji i danas i ključni je dio Amazonovog profila e-trgovine.

Amazon je 15. svibnja 1997. godine održao prvu inicijalnu ponudu dionica po cijeni od 18 dolara. Danas takve dionice vrijede 3380 dolara. U to vrijeme Amazon je gubio novac, unatoč povećanju prihoda od 800 posto tijekom te godine. No Bezos je dioničarima rekao da je kompanija usredotočena na dugoročne investicije, a ne na kratkoročni profit. Kasnije te godine, Amazon je predstavio i "1-Click" funkciju koja kupcima omogućava da knjige kupe samo jednim klikom.

Amazon je 1998. kupio Internet Movie Database (IMDb) za otprilike 55 milijuna dolara, što je bilo prvo velike preuzimanje. Također je prvi put proširio svoju ponudu te počeo prodavati CD-ove i DVD-ove. Kompanija je nastavila rasti, dodajući tijekom sljedećih mjeseci i godina nove kategorije proizvoda.

Godine 2000. Amazon je otvorio Amazon Marketplace koji drugima omogućava da prodaju svoje proizvode na njegovoj web stranici. Ljudi su mogli prodavati korištene knjige, DVD-ove i druge proizvode na Amazonovim prodajnim stranicama. Amazon je 2003. godine prvi put u povijesti ostvario godišnju dobit od 75 milijuna dolara.

Embed from Getty Images

Puna ekspanzija

Amazon Prime predstavljen je 2005. godine, nudeći kupcima dvodnevnu dostavu proizvoda u kontinentalnom dijelu SAD-a uz godišnju naknadu od 79 dolara. Bio je to Amazonov prvi izlet u pretplatničke usluge i postat će jedan od njegovih najpoznatijih proizvoda. Prime pretplata učvrstila je Amazonovo mjesto na maloprodajnom tržištu jer je postalo prikladnije naručiti knjigu ili neki drugi proizvod uz dostavu u roku od dva dana nego poći u fizičku trgovinu.

Jedan od svojih najznačajnijih proizvoda, Amazon Web Services ili AWS, Amazon je predstavio 2006. godine. AWS je bio komercijalni proizvod koji je kompanijama omogućio da svoje internetsko poslovanje vode iz oblaka. Pokretanje je Amazonu također dalo godinu dana prednosti u odnosu na eventualne konkurente, poput Microsoft Azurea (koji je pokrenut 2010.) i Google Clouda (2008.).

U rujnu 2007. godine, Amazon je prvi put ušao u sektor digitalne glazbe s online glazbenom trgovinom Amazon MP3 koji je prodavao MP3 datoteke bez zaštite digitalnih prava od kopiranja. U studenome 2007. godine u prodaju je pušten Amazonov prvi hardverski proizvod - Amazon Kindle e-čitač knjiga. Iako su e-čitači temeljeni na E Inku već neko vrijeme bili popularni u inozemstvu, Kindle je u kombinaciji s Amazon Kindle Storeom za e-knjige pomogao popularizirati ovaj koncept u SAD-u. Kompanija koja je počela prodavati tiskane knjige na digitalnom prodajnom mjestu sad je počela prodavati fizički uređaj za čitanje digitalnih knjiga.

U kolovozu 2007. u Seattleu je otvoren prvi Amazon Fresh, lokalna usluga za dostavu namirnica. Usluga je do kraja 2013. proširena na još šest gradova. Dodatno vrijeme koje je Amazonu trebalo da pokrene Fresh ukazalo je na poteškoće u prodaji svježih prehrambenih proizvoda preko interneta, što je problem s kojim se kompanija nastavila suočavati i u sljedećim godinama.

Embed from Getty Images

U rujnu 2009. Amazon je napravio najveći iskorak prema stvaranju vlastite linije proizvoda AmazonBasic, kućnog brenda za "neophodne proizvode". Nekim je Amazonovim prodavačima ova inicijativa bila sporna, jer su smatrali da Amazon otima njihove kupce i nudeći im proizvode AmazonBasicsa. Bilo je i optužbi da Amazon kopira tuđe proizvode kako bi ih prodavao pod brendom AmazonBasicsa.

Amazon je u srpnju 2009. kupio Zappos za 928 milijuna dolara. U lipnju 2010. kupio je i Woot za 110 milijuna dolara. Ova dva preuzimanja dodatno su proširila Amazonovu kontrolu nad internetskom trgovinom. U veljači 2011. Amazon je proširio svoju digitalnu videouslugu u Amazon Prime Instant Video, što je bio prvi iskorak na tržište streaminga. Osim kupnje filmova i televizijskih serija, pretplatnici Amazon Primea mogli su na internetu pregledavati kolekciju od 5000 filmova i serija.

U ožujku 2011. Amazon je najavio Amazon Appstore za Android. Iako je Google Play Store ostao primarni izlog za Android, Amazon Appstore ponudio je programerima nove mogućnosti prodaje svojih aplikacija za mobitele. Krajem te godine, Amazon je predstavio svoj Android tablet - Kindle Fire Table za 199 dolara - prvi iz serije svojih jeftinih Android tableta.

U izvještaju iz travnja 2012. godine, DeepField Networks zaključuje da oko jedan posto cjelokupnog internetskog prometa prolazi preko AWS-ovih servera te da trećina korisnika interneta barem jednom dnevno koristi Amazonove servere. Među kompanije koje se oslanjaju na Amazonove servere spadaju Netflix, Dropbox, Instagram, Pinterest i Zynga.

U travnju 2013. Amazon je pokrenuo svoj prvi originalni streaming sadržaj, pilot-epizode za 14 serija koje je producirao Amazon Studios. Emisije su uglavnom bile loše. Bezos je 1. prosinca 2013. godine službeno najavio Amazon Prime Air, ambiciozni program koji će koristiti minijaturne bespilotne letjelice za dostavu paketa na kućni prag u roku od pola sata. Program još nije krenuo s komercijalnim radom.

Vrhunac

Amazonova najznačajnija godina za potrošački softver bila je 2014. Kompanija je u travnju predstavila Fire TV, digitalni prijamnik po cijeni od 99 dolara koji se trebao nositi s Appleom i Rokuom. Nakon godina glasina u srpnju 2014. Amazon je pokrenuo najveći hardverski iskorak dotad - Amazon Fire Phone - mobitel na bazi Androida koji također služi kao pristupna točka za različite Amazonove sadržaje i usluge. Ključna prodajna točka bila je kamera i aplikacija Firefly za skeniranje i kupnju proizvoda s Amazona. U kolovozu 2014. Amazon je najavio kupnju web stranice za streaming popularnih igara Twitch za 970 milijuna dolara.

Amazon je 6. studenoga 2014. predstavio Echo, zvučnik s mikrofonima preko kojeg korisnici mogu komunicirati s digitalnim asistentom Alexom. Isprva je Echo bio ograničen na pretplatnike Prime, ali je Amazon 23. lipnja 2015. omogućio pristup svima. Echov zvučnik bio je veliki uspjeh za Amazon i pomogao je pokretanju cijele serije pametnih zvučnika. Danas je Echo samo jedan od mnogih dostupnih pametnih zvučnika, a s Google Assistantom i Appleovim HomePodom bori se za mjesto u dnevnim boravcima kupaca.

Amazon je 2015. godinu započeo sa Zlatnim globusom za najbolju televizijsku komediju ili mjuzikl za Primeovu originalnu seriju Transparent, prvu relevantnu nagradu koju je kompanija dobila za svoj originalni sadržaj. Amazon je od gomile nepopularnih pilota u samo dvije godine došao do nagrade za najbolju seriju. Slaveći 20 godina postojanja, Amazon je 15. srpnja 2015. održao prvi Prime Day, kombinaciju rasprodaje i povoljnih cijena kao na Black Friday. Od tada se ovaj event održava svake godine i jedan je od najprofitabilnijih Amazonovih dana u prodaji.

Embed from Getty Images

U rujnu 2015. Amazon je najavio da ukida Fire Phone, samo godinu dana nakon predstavljanja. Kupci i recenzenti slabo su prihvatili proizvod, pa on ostaje najistaknutiji Amazonov promašaj do danas. Amazon se više nije bavio pametnim mobitelima.

U studenome 2015. godine Amazon je otvorio prvu fizičku knjižaru u Seattleu pod nazivom Amazon Book. Kasnije se Amazon Book nastavio širiti po SAD-u. U listopadu 2016. Amazon Music pretvoren je u Amazon Music Unlimited, uslugu streaminga koja je osmišljena kako bi konkurirala Spotifyju ili Apple Musicu. Prilikom pokretanja koštao je samo 7,99 dolara mjesečno za pretplatnike Primea ili samo 3,99 dolara za vlasnike Echoa.

U prosincu 2016. u Seattleu je otvorena prva Amazon Go trgovina. Koristila je kamere i senzore za praćenje proizvoda koje kupac uzima s polica i izlazi iz trgovine, automatski naplaćujući kupljeno. Nema potrebe za blagajnama. Na 87. dodjeli nagrada Akademije, Amazon je postao prva streaming usluga koja je osvojila Oskara i to za najbolju glavnu mušku ulogu i najbolji scenarij za film Manchester By The Sea. Kompanija je također osvojila Oskara za najbolji film na stranom jeziku za The Salesman.

Cjelovita slika

U lipnju 2017. Amazon je za čak 13,7 milijardi dolara kupio Whole Foods, lanac trgovina organske hrane. Umjesto da ga preimenuje u neki Amazonov brend, Whole Foods je integriran u uslugu lokalne dostave hrane kao Prime Now, uvelike proširivši ponudu. Prime kupci mogli su dobiti posebno povoljne cijene.

Amazon je u rujnu 2017. godine najavio planove za otvaranje drugog sjedišta te od gradova širom Sjeverne Amerike zatražio da se jave s prijedlozima. Sljedeće godine gradovi su se natjecali u pogodnostima i poreznim olakšicama za dovođenje Amazona. U studenome 2018. Amazon je najavio da će drugo sjedište biti podijeljeno između Long Islanda u američkog saveznoj državi New York i Crystal Cityja u Virginiji.

U veljači 2018. Amazon je za milijardu dolara kupio Ring, kompaniju za sigurnost domova. Ova akvizicija ne samo da je Amazonu omogućila središnju poziciju na tržištu zaštite domova, nego je pružila ključnu priliku da proširi ponudu svojih pametnih uređaja za kućanstva osmišljenih oko Alexe. Ring se nakon toga našao na udaru zagovornika privatnosti zbog bliskih veza sa službama koje policiji dopuštaju pristup kompanijskim nadzornim kamerama.

Amazonova tržišna kapitalizacija nakratko je prvi put prešla bilijun dolara u rujnu 2018. godine. Amazon je postao tek treća kompanija u povijesti koja je to postigla.

U travnju 2019. Amazon je najavio planove za poboljšanje dostave, pa je umjesto dostave za dva dana Prime pretplatnicima obećao dostavu u roku od jednog dana. Ova investicija, iako skupa, Amazonu se dugoročno isplatila povećanjem broja pretplatnika i ukupne prodaje.

Nakon reakcije stanovnika i lokalnih političara, Amazon je u rujnu 2019. otkazao planove za izgradnjom novog sjedišta u New Yorku. Lokalno stanovništvo strahovalo je da će novo sjedište privući dobro plaćene tehnološke stručnjake koji će ih istisnuti tako što će povećati troškove života u Queensu.

Amazon je 5. svibnja 2020. predstavio svoju prvu igru Crucible. Igra je bila dostupna nešto više od mjesec dana prije nego što je povučena kako bi se preispitao njen naslov. Crucible je potpuno ukinut u listopadu, ali bio je to zapažen pokušaj ulaganja u tržište igara. Unatoč godinama ulaganja u Amazon Game Studios i vlasništva nad Twitchem, Amazon nije uspio ostaviti traga.

U kolovozu 2020. Amazon je otvorio prvu Amazon Fresh trgovinu prehrambenim proizvodima u Woodland Hillsu u Kaliforniji. Ova trgovina nije bila dijelom Whole Foodsa, već je zamišljena kao jeftinija alternativa usko povezana s Amazonovim uslugama i proizvodima.

Krajem rujna 2020. Amazon je najavio Lunu. Kao i Google Stadia, Luna je usluga za streaming igara koja je koristila kompanijsku cloud-uslugu za prijenos igara do uređaja umjesto interneta. Luna je samo platforma za naslove drugih proizvođača koja nije mogla ponuditi mnogo toga u usporedbi s tradicionalnim igraćim konzolama.

Bezos je 2. veljače 2021. godine najavio da krajem ove godine odlazi s mjesta izvršnog direktora. 

Pročitajte više