Priča o "profesorici" povijesti s lažnom diplomom postaje sve gora

Foto: Gimnazija Gospić, Zajednica sportova Ličko senjske županije (na fotografiji ravnatelj Gimnazije Gospić)

U GIMNAZIJI Gospić više od deset godina povijest je predavala "profesorica" s lažnom diplomom. 

Jedan je to u nizu slučajeva lažnih diploma kojih je otkriveno čak sedam u proteklih mjesec dana otkako je Ministarstvo započelo veliku provjeru krivotvorenih diploma u školama. 

Preko deset godina djeci predavala povijest s lažnom diplomom

"U šoku sam. Predstavljala se kao divna osoba. Zapravo smo svi u školi u šoku, ona je zadnja osoba za koju bismo pomislili da je nabavila lažnu diplomu i s njom ovdje godinama podučavala djecu", rekao je u četvrtak za Zadarski.hr vršitelj dužnosti ravnatelja gospićke gimnazije Josip Štampar o sada već bivšoj kolegici koja je u školi povijest predavala s lažnom diplomom Sveučilišta u Zadru. 

Prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Štampar, koji je v.d. ravnatelja u Gospiću tek od početka ove školske godine, poslao je više od 30 diploma na provjeru. Povratne informacije stigle su s 15 fakulteta, a diploma prof. povijesti D.B., na kojoj je stajalo da je diplomirala na Sveučilištu u Zadru, pokazala se kao lažna.

No priča postaje još gora. "Profesorica" je još jednom uspjela sve prevariti i izbjeći izvanredni otkaz!

"Profesorica" izvela novu prevaru i izbjegla izvanredni otkaz. Ravnatelj: "Ništa nisam slutio"

Profesorica koju ravnatelj opisuje kao divnu, omiljenu osobu, ne samo da je više od desetljeća podučavala djecu s lažnom diplomom nego je prije desetak dana izvela novu prevaru i tako izbjegla izvanredni otkaz koji je trebala dobiti zbog krivotvorene diplome. 

Ravnatelju ništa nije bilo sumnjivo.

"Ništa nisam slutio. Najavila mi je da ima izglede za novo, bolje radno mjesto i da bi raskinula ugovor koji ima u Gimnaziji Gospić. Navodno joj je novo radno mjesto bliže novom prebivalištu. Onda je prošlog ponedjeljka potvrdila da će dobiti novi posao i da će u srijedu doći da potpišemo raskid ugovora i da će 'pokupiti' svoje papire. I došla je, potpisali smo raskid ugovora, odnijela je svoje papire, a onda…", završio je ravnatelj misao u pola rečenice. 

Naime, kako tvrdi, tajnica mu je pola sata nakon što je srdačno ispratio bivšu kolegicu, donijela kuvertu sa Sveučilišta u Zadru u kojoj je pisalo da je "profesoričina" diploma lažna. "Profesorica" je već nestala s potpisanim sporazumnim otkazom koji je za nju naravno mnogo povoljniji od izvanrednog.

Ravnatelj je rekao da je još uvijek u šoku i da ne može vjerovati.

"To je šok. Mislio sam da nam sa Sveučilišta šalju neki projekt"

"To je bio šok. Još uvijek je. Ne samo za mene. Čak sam mislio da nam sa Sveučilišta šalju neki projekt, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi itko od zaposlenika u mojoj školi imao lažnu diplomu. Mi smo mali kolektiv, svi se znamo, sad se povjerenje urušilo na tako ružan način", rekao je za Zadarski ravnatelj Gimnazije Gospić Josip Štampar. 

Kontaktirali smo Štampara kako bismo ga pitali kako kao ravnatelj škole u kojoj je prije predavao kao profesor tjelesnog, nije shvatio da povijest djeci predaje nekompetentna osoba. 

Još nas je više zanimalo kako ravnatelju nije bilo baš nimalo sumnjivo što je "profesorica" poželjela otkaz baš nakon što je diplome poslao na provjeru.

Ravnatelja smo nazvali u 18 sati. Predstavili smo se i pitali ga je li on ravnatelj.

Ravnatelj za Index: "U poslu sam, smetate me"

"Jesam, ali u drugom sam poslu sad", rekao je ravnatelj. 

Dok smo mu pokušavali postaviti pitanje, ravnatelj je nastavio govoriti i davati do znanja da od odgovora neće biti ništa. 

"Da ste me nazvali u radno vrijeme u redu, ali sad...", rekao je. 

Pokušali smo mu objasniti da on nije ravnatelj gimnazije samo od 8 ujutro do 4 popodne, a da je pitanje od javnog interesa, no vezu je prekinuo.

"U poslu sam. Smetate me", rekao je i poklopio slušalicu. Na pozive više nije odgovarao.

Inače, Josip Štampar postao je v.d. ravnatelja Gimnazije Gospić pod zanimljivim okolnostima.

Štampar je postao ravnatelj pod zanimljivim okolnostima

Kako piše Lika Express, najprije se s natječajem otezalo, iako se znalo da dotadašnji ravnatelj ide u mirovinu. Onda je izmijenjen dio Školskog odbora koji imenuje osnivač, odnosno županija, odnosno politika.

Kada je raspisan natječaj, na njega su se javile dvije kandidatkinje, također radnice u Gimnaziji kao i Štampar. Radi se o Aneli Serdar Pašalić i Antoniji Pavelić.

I dok je trajao natječaj, odnosno nakon što se znalo da se njih dvije natječu za mjesto ravnatelja, osnivač je promijenio još jednog svog člana. 

Za Antoniju Pavelić glasalo je Vijeće radnika, za Anelu Serdar Pašalić Nastavničko vijeće, ali nakon drugog kruga i Vijeće roditelja. Odluka je, piše Lika Express, bila na “političkom”, odnosno osnivačevom dijelu Školskog odbora. Sve tri članice iz redova osnivača bile su, pišu, suzdržane pa, iako je dobila podršku dva od tri vijeća, Pašalić nije imenovana ravnateljicom, nego je kao vršitelj dužnosti ravnatelja imenovan Josip Štampar. 

Pročitajte više