PRIDE ZOVE NA PROSVJED "Prijete nam da će opet baciti suzavac. Vrijeme je da kažemo - dosta"

Foto: Sanjin Strukić, Željko Lukunić/Pixsell

"LJUBAV jest i ostaje jača od mržnje" - naziv je prosvjednog skupa kojeg večeras u 18 sati na Trgu žrtava fašizma održava Zagreb Pride, a povodom napada na klub Super Super u noći sa subote na nedjelju.

>>Na LGBT zabavi u Zagrebu bačen suzavac, rukama razbijali prozore da dođu do zraka

>>Svjedokinja napada suzavcem na LGBT zabavu za Index: "Horor, to je trajalo i trajalo"

>> Zagreb Pride oštro osudio homofobni napad: "Dosta je prešutnog odobravanja nasilja, Vlado RH"

Iz Zagreb Pridea pozivaju sve "pedere, gejeve, lezbijke, biseksualne i trans osobe", te sve simpatizere da "dignu glas".

"Dragi i drage građani i građanke Republike Hrvatske,

pederi, gejevi, lezbijke, biseksualne i trans osobe, naše i naši prijatelji i prijateljice, podržavatelji i podržavateljice, svi oni i sve one koji su do sad šutjeli i šutjele, vrijeme je da dignemo svoj glas.

U noći sa subote na nedjelju (11./12. veljače 2017.) u klubu Super Super izvršen je brutalan i barbarski napad na ljudske živote i dostojanstvo svih nas.

Sustavna relativizacija govora mržnje i okretanje glave vladajućih od nasilja koje se vrši u javnom prostoru, štura generička priopćenja u kojima „oštro osuđuju svaki oblik nasilja“, razni kvazi-politički marginalci koji pozivaju na progon svih koje smatraju nepodobnima. To je naša sadašnjost.

"Vrijeme je da kažemo: DOSTA!"

Zagreb Pride vas sve poziva: pokažimo da svi mi građani i građanke Republike Hrvatske nećemo stajati sa strane i gledati kako se temelji ove države urušavaju pod izlikom domoljublja i tradicije. Ne dopustimo da nam ekstremisti i fundamentalisti preotmu domovinu.

Kucnuo je čas da budemo neustrašivi i neustrašive, još strastvenije nego što smo bili i bile 2002. godine kad su nas također probali ušutkati suzavcem. Odbijamo živjeti u prošlosti. Odbijamo da sadašnjost bude obilježena mržnjom i nasiljem.

U ponedjeljak 13. veljače 2017. godine u 18 sati, na Trgu žrtava fašizma, pridružite nam se na mirnom prosvjedu. Dosta je mržnje! Dosta je nasilja! Dosta je fašizacije i militarizacije društva! Dosta je šutnje!

Naša budućnost ovisi isključivo o nama. Zahtijevamo društvo prihvaćanja, jednakopravnosti i solidarnosti u kojem ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude.

Ljubav jest i ostaje jača od mržnje", stoji u priopćenju.

Nove prijetnje

Na konferenciji za medije iz Zagreb Pridea su pozvali policiju da digne razinu sigurnosti budući da su im pristigle brojne nove prijetnje.

"Dobili smo mnogo poruka koje potiču na mržnju. Identificirali smo 11 kaznenih prijava, 6 prekršajnih za govor mržnje koje ćemo podići protiv osoba koji su nam prijetili. Prijete nam od toga da će danas doći i baciti suzavac na nas do "ubij, zakolji i slično", istaknuli su na pressici.

 

Pročitajte više