prihvaćanjem deklaracije završio summit prvih dama srednje i istočne europe

U Zagrebu je završio dvodnevni summit prvih dama srednje i istočne Europe na kojem se govorilo o ranom otkrivanju raka dojke, jedne od najsmrtonosnijih bolesti, te je potpisana deklaracija o ranom otkrivanju raka dojke. L

Rak dojki, drugi po redu uzrok smrtnosti, na vrijeme otkriven izlječiv je u 95 posto slučajeva. U Hrvatskoj od te bolesti godišnje oboli oko dvije tisuće žena.

Prema deklaraciji, prve dame Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine zalagat će se da se u sljedeće tri godine u njihovim državama, ako već ne postoji, osnaži program besplatnog pregleda dojki.

Supruga hrvatskog predsjednika i predsjednica Odbora za javnu edukaciju o ranom otkrivanju raka dojke Milka Mesić nakon završetka summita izjavila je kako se sada osjeća dobro jer se sve ono što je Odbor intenzivno radio godinu dana privodi kraju. "Potpisana je deklaraciju u kojoj tražimo da sve žene od 40 do 70 godine imaju pravo na pregled, po mogućnosti besplatan. Neke zemlje to si ne mogu dopustiti, ali gdje se god može treba omogućiti da pregled bude besplatan", rekla je Milka Mesić.

Dogovoreno je da će se prve dame država srednje i istočne Europe sastati za godinu i pol dana u Albaniji na sljedećem summitu.

Ovaj zagrebački summit inicirao je osnivanje zaklade koja bi prikupljala sredstva za programe koji će promicati prevenciju i liječenje raka dojke.

Pročitajte više