Prihvaćanjem zaključaka na Brijunima završila sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

PRIHVAĆANJEM zaključaka danas je na Brijunima završila tematska sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, čiji su članovi te brojni visoki domaći i inozemni dužnosnici u protekla dva dana raspravljali o integralnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma.

U zaključcima je iskazano čvrsto opredjeljenje Hrvatske da pridonese izgradnji zajedničkog obrambenog i sigurnosnog identiteta u borbi protiv globalnog terorizma, prije svega u okvirima NATO-a.

Odbor je utvrdio da integralnu sigurnost ne ugrožava samo terorizam već i brojni oblici kriminalnog djelovanja koji nadilaze državne granice.

Jer, kako se ističe u zaključcima, djelovanje organiziranog kriminala - koji može destabilizirati državne institucije i narušiti politički, pravni i gospodarski sustav - predstavlja veliki sigurnosni rizik za svaku državu. Zato je i na tom području nužna međudržavna suradnja.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost procijenio je i da za postizanje integralne sigurnosti u Hrvatskoj, kao preduvjeta stabilnog političkog i gospodarskog razvoja, nije dovoljan angažman samo hrvatskih državnih tijela.

"Učinkovita borba za očuvanjem demokratskih stečevina nužno iziskuje usku bilateralnu i multilateralnu suradnju svih zemalja okrenutih napretku i stabilnosti", ističe se u zaključcima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Odbor je također ocijenio da je Hrvatska već i do sada svojim principijelnim stajalištima jasno iskazala to svoje opredjeljenje, a i u budućnosti će raditi na tome.

U zaključcima se također navodi da pravosudna tijela, državno odvjetništvo i sudovi mogu značajno pridonijeti integralnoj sigurnosti i efikasnoj borbi protiv organiziranog kriminala. Zato je zaključeno da je brzo provođenje istražnih a potom i sudskih postupaka "imperativ današnjice".

Odbor je stoga dao snažnu potporu preustroju pravosuđa kao nužnog čimbenika u borbi za postizanje integralne sigurnosti te je pozitivno ocijenio i prihvatio reformu hrvatskoga obrambenog sustava.

"Zbog opasnosti koju suvremeni terorizam predstavlja za međunarodnu zajednicu, pa tako i za Hrvatsku, potrebno je nastaviti s naporima za poboljšanje zaštite sposobnosti društva kao i na osposobljavanju za suradnju u antiterorističkoj koaliciji", zaključio je saborski Odbora. Naglašava da je učinkovitom suradnjom u okviru UN-a, EU-a i NATO-a moguće podići razinu zaštite od suvremenog terorizma na onu razinu koja će zaštititi civilizacijska postignuća.

Stoga Odbor odlučno podupire politički dijalog sa susjedima te opredjeljenje Hrvatske za politiku mira i suradnje.

Zahvaljujući se svim sudionicima sjednice predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov izrazio je uvjerenje kako će i ova sjednica pridonijeti preustroju, koji je, kako je kazao, važan da bi se dostigla odgovarajuća razina, potrebna za ulazak Hrvatske u euro-atlantske asocijacije.

Pročitajte više