Prihvaćen zagrebački proračun od 4,985 milijarda kuna

PRORAČUN grada Zagreba za iduću godinu, 2004., od 4,985 milijarda kuna prihvaćen je danas većinom glasova gradskih zastupnika SDP-a i HNS-a na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Predviđeni zagrebački proračun za 2004. veći je za 217 milijuna kuna ili 4,5 posto od ovogodišnjega rebalansiranog proračuna.

Za kapitalna ulaganja bit će izdvojeno 1,8 milijarda kuna ili 37 posto proračunskog novca čime će, uz ostalo, biti obnovljeno 50 zagrebačkih prometnica, rekla je zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

Za javne potrebe u društvenim djelatnostima bit će izdvojeno 1,2 milijarde kuna ili 24 posto proračuna, a 16 posto proračunskog novca bit će uloženo u opsežan socijalni program i poboljšanje standarda. Uz ostalo bit će izdvojen i novac za gradske četvrti (127 milijuna kuna, najviše za male komunalne akcije).

Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije koji je izradio godišnji proračun, naglasio je da je većina amandmana nakon prvog čitanja uvrštena u proračun (uz ostalo i inicijalna sredstva za idejno rješenje metroa i donacija za zagrebačko Sveučilište), pa i dio amandmana Hrvatskog bloka (HB) o gradnji vrtića.

Oporbeni zastupnici - HDZ-a, HB-a, HIP-a i HSP-a - najviše su prigovarali upravo zbog usporene gradnje vrtića (samo jedan ove godine) i školskih športskih dvorana, negodujući što se program bavi velebnim objektima, poput Muzeja suvremene umjetnosti i Dinamova stadiona, a pronatalitetna politika ostaje, kako su rekli, tek pusta priča.

S tim u vezi Radoslav Dumačić (HB) rekao je kako se primjerice već nekoliko godina izdvaja novac iz proračuna za gradnju osnovne škole u Sesvetskim Selima, no gradnja još nije počela jer još nije pronađena primjerena lokacija.

Oporbeni zastupnici pitali su i što je s novcem za izradbu stotinjak detaljnih urbanističkih planova.

Pročelnik Kojić odgovorio je da će novac za tu svrhu biti osiguran rebalansom proračuna. "Proračun je korektan i odražavat će želje i potrebe građana", dodao je te istaknuo kako se neće dovesti u pitanje ni predškolski odgoj ni urbanizam i promet.

U aktualnom satu Krešimir Franjić (HNS) rekao je kako ga zanima do kada će se građani koji se griju putem Toplane kuhati u stanovima i to skupo plaćati. Dogradonačelnik za gospodarstvo Stipe Tojčić odgovorio mu je da se pokusni projekt na Vrbanima, kojim je tisuću stanova opremljeno toplinomjerima, pokazao dobrim i da je u tijeku provedba ugovora HEP-a i dobavljača Siemensa za nabavu novih 10 tisuća toplinomjera za koje će polovicu novca izdvojiti HEP, a polovicu građani.

Dogradonačelnik za društvene djelatnosti Milan Bandić je izvijestio da će komunalna infrastruktura za "Crveni spust" na Sljemenu biti gotova do listopada 2004. i da je u tijeku predprojekt nove žičare kako bi uz novi Tomislavov dom i Dom izviđača, čija je obnova u tijeku, Sljeme postalo istinski zagrebački rekreacijski centar.

Da bi se, kako je rekao, vratilo povjerenje građana u Trgovačko društvo Gradska groblja, Jurica je Meić (SDP) zatražio popis svih koji su kupili grobnice dok je direktor Gradskih groblja bio Darko Borovina. Predsjednik Skupštine Trgovačkih društava Ladislav Prežigalo mu je odgovorio da je obveza nove direktorice provjeriti sve što se za to vrijeme događalo.

U nastavku sjednice gradski će zastupnici donijeti i odluku o visini spomeničke rente, program gradske socijalne politike od 2004. do 2007., razmotriti studiju o demografskom razvoju grada od 1991. do 2001. te prijedlog zaključka o osnutku povjerenstva za utvrđivanje činjenica o prenamjeni zelenih površina u građevno zemljište u GUP-u grada Zagreba.

Pročitajte više