Prihvaćena zagrebačka strategija za osobe s invaliditetom

ČLANOVI zagrebačke Gradske skupštine na današnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili Zagrebačku strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2003. do 2006.

´Zagrebačka strategija prvi je put obuhvatila sve kategorije osoba s invaliditetom bez obzira na vrijeme, način i vrstu invaliditeta´, rekao je Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb iz kojeg je proizašla ta strategija za 80.119 osoba ili 10,3 posto Zagrepčana s određenim stupnjem invaliditeta.

U ime skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, predsjednica Odbora Ernestina Novy Radonić je izrazila zadovoljstvo što je Gradsko poglavarstvo prihvatilo sve njihove amandmane na Zagrebačku strategiju, a kojima se traži da školski prostori budu besplatno dostupni za izvannastavne sportske i druge aktivnosti djece i mladeži uključujući i osobe s invaliditetom, da se djeca s invaliditetom uključe u redovite odgojne skupine, da se potiče invalidne osobe na razvijanje tehničke kulture.

Prihvaćeno je i da se odmah osnuje povjerenstvo Grada Zagreba za osobe s invaliditetom, a da se za tri mjeseca izradi plan provedbe Zagrebačke strategije.

U raspravi je nezavisni gradski zastupnik Ivan Valek izrazio sumnju u brzo restrukturiranje i sanaciju URIHO-a - Udruge za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom što se najavljuje još od 2000..

Gradski zastupnik Dan Špicer (SDP) je napomenuo da bi se u Zagrebačkom strategijom trebali obuhvatiti i studenti s invaliditetom upozorivši da za sada oni imaju pristup jedino na Filozofski fakultet i svega je 19 soba u studentskim domovima prilagođenih njihovim potrebama.

Ocjenjujući da će Zagreb pokazati socijalnu osjetljivost i europsko lice, Šostar je obećao da će se u Zagrebačkoj strategiji i o tome povesti računa.

Prihvaćene su i izmjene odluka o naknadama članovima Gradske skupštine, članovima vijeća gradskih četvrti te upravnih vijeća i školskih odbora te izmjene odluke o plaćama lokalnih dužnosnika. Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Ivo Jelušić je objasnio da je riječ o novom sustavu obračuna u skladu sa zakonom i da će povećanje u neto iznosima biti neznatno. Protiv tih izmjena bili su gradski zastupnici Hrvatskog bloka.

Pročitajte više