Prije 12 godina počela "Oluja"

NA DANAŠNJI dan prije 12 godina Hrvatska vojska (HV) u ranim jutarnjim satima otpočela je operaciju "Oluja". Sama operacija je trajala nešto više od tri dana tijekom kojih je Hrvatska vojska oslobodila okupirana područja te izašla na granicu s BiH.

Hrvatska kopnena vojska, sačinjena od pojačanih pješadijskih, tenkovskih, artiljerijskih i specijalnih postrojbi, te potpomognuta djelovanjem hrvatskih zračnih snaga, oslobodila je oko 10.400 četvornih kilometara teritorija ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Teritorij su nastanjivali uglavnom pobunjeni Srbi čije je političko vodstvo samoproglasilo Republiku Srpsku Krajinu (RSK). Duž čitave granice odnosno linije fronte bile su postavljene vojne snage Ujedinjenih naroda koje su RSK tretirale kako svoje sektore "Sjever" i "Jug".

Vojni uspjeh koji je Hrvatska postigla početkom kolovoza 1995. godine bitno je preokrenuo odnos snaga na terenu, te je tadašnja Armija BiH (ABiH) uz pomoć postrojbi HV oslobodila više područja oko opkoljene bihaćke enklave.

Postrojbe HV-a i AbiH kroz idućih nekoliko dana došle su do predgrađa Banja Luke, a da nije bilo pritiska međunarodne zajednice i taj grad bi završio pod nadzorom hrvatskih i bošnjačkih vojnih snaga.

Iako je sama "Oluja" u vojnom smislu izvedena vrlo uspješno, ratni zločini počinjeni nakon operacije bacili su veliku sjenu ne samo na "Oluju" već i na hrvatsku državu koja se i dan danas pred sudom u Haagu mora boriti kako bi na suđenjima trojici hrvatskih generala, Čermaku, Gotovini i Markaču, dokazala da operacija nije bila planirana sa ciljem trajnog izgona hrvatskih Srba niti njihovog brisanja iz demografske slike Hrvatske.

R.I.

Pročitajte više