Majka dječaka koji je prije 7 godina stradao od struje: Veliki bolovi za dijete

Screenshot: HRT

NA USKRS je 16-godišnjak u Slavonskom Brodu teško stradao od strujnog udara nakon što se popeo na vagon u blizini kolodvora. Tinejdžer se sada nalazi na intenzivnom liječenju u Klaićevoj bolnici u Zagrebu i čeka ga dug i težak oporavak.

Gotovo na istom mjestu prije sedam godina dogodila se slična nesreća. Tada je od struje stradao 13-godišnjak, a njegova majka Đurđica Suton je o traumatičnom iskustvu i dugotrajnom liječenju govorila za HRT.

"Veliki bolovi i stres za dijete i roditelje"

I Đurđičin sin se prije sedam godina penjao na vagon. Kaže da je bio strašan osjećaj kada joj je policija došla na vrata i rekla da je njezino dijete stradalo.

Njezin sin bio je na Odjelu za intenzivno liječenje, također u Klaićevoj. Tamo je proveo dva mjeseca i imao je nekoliko operacija presađivanja kože. Majka kaže da se molila da njezinog sina ne boli. Uslijedio je dugotrajan psihofizički oporavak dječaka.

"To su veliki bolovi i veliki stres. I za dijete i roditelje - svi mi imamo posljedice možda od toga", rekla je Đurđica za HRT. 

"Psihološka pomoć nakon medicinske je važna. Dakle, važno je prihvatiti sva svoja životna iskustva", kaže klinička psihologinja iz bolnice u Slavonskom Brodu Davorka Čavar Lovrić.

"Djeci treba objasniti da je to opasno"

Đurđica smatra da djeci treba govoriti o opasnosti od igre na vagonima. "Možda ne bi bilo loše u školama. Objasniti im da je to opasno tamo negdje u sedmom, osmom razredu", kaže majka.

"Visoki napon od 25 tisuća volti. Zona opasnosti je dva metra. Nije potrebno dodirnuti žice da bi netko nastradao", upozorava Damir Grubišić, zamjenik voditelja dionice kontaktne mreže Slavonski Brod.

Psihologinja Čavar Lovrić kaže da ne možemo zamisliti što sve adolescenti mogu smisliti kao novi izazov. Smatra da se djecu treba educirati. "Ali ono što je za roditelje bitno jest - biti prisutan", kaže.

Đurđica kaže da bi voljela da iz njezinog iskustva drugi uče jer, kako kaže, ne bi nikome poželjela ono što je proživjela, piše HRT.

Pročitajte više