PRIJEDLOG ZA PROGLAŠENJE KARLOVAČKIH ŠUMA "ZAŠTITNIMA" I PARKOM PRIRODE

Poglavarstvo Karlovačke županije prihvatilo je danas prijedlog stručnog Povjerenstva, u kojem su predstavnici Hrvatskih šuma (HŠ), grada Karlovca, ministarstava zaštite okoliša i prostornog uređenja te poljoprivrede i šumarstva, da se šume u području Kozjače proglase "zaštitnima" po Zakonu o šumama. L

Riječ je o nekoliko šuma oko Karlovca na ukupno 1352 hektara, od kojih će na 100 hektara biti "park šuma", što je visoka kategorija zaštite, a na preostalu prostoru "zaštitne šume".

Po Zakonu o šumama to znači da te šume tvore zaštitni pojas, u ovom slučaju oko Karlovca, te je ondje zabranjena opsežna sječa ili iskapanje mineralnih sirovina i slično, a dopušteno je da ih ljudi rabe za razbibrigu i "rekreacijsko" skupljanje šumskih plodina (npr. kestena, gljiva).

Te šume su na području katastarskih općina Donjeg i Gornjeg Mekušja, Kamenskog, Karlovca II., Mrežničkog Mrzlog Polja i Zagrada.

Voditelj karlovačke podružnice Uprave šuma Ivan Grginčić, u ime predlagača naglasio je kako se proglašenjem zaštitnih šuma u području Kozjače želi "osigurati trajnost ekosustava, poduprijeti biološka raznolikost, sposobnost obnove i zdrav okoliš.

U skladu s tim Hrvatske će se šume posebno brinuti za visok uzgojni rast hrasta, bukve, pitomog kestena i johe. Također će biti zabranjeno skupljati listinac, vaditi panjeve, odnositi mahovinu i humus, kopati zemlju, vaditi pijesak te pašnjarstvo i žirenje.

Poglavarstvo će prijedlog dostaviti Županijskoj skupštini na prihvaćanje.



(Hina) vhor sp

Pročitajte više