Prijedlog zakona koji zabranjuje homoseksualnost izazvao burne reakcije u Nigeriji

PRIJEDLOG zakona o zabrani istospolnih bračnih zajednica u Nigeriji izazvao je veliku buru među aktivistima za ljudska prava.

Organizacija Human Rights Watch je prijedlog zakona ocijenila kao prijetnju demokraciji, te ga u svom pismu Nigerijskom senatu opisala kao "napad na osnovna ljudska prava slobode izražavanja, druženja i okupljanja", prenosi BBC.

U slučaju da zakon bude prihvaćen, svatko tko javno istupi ili oformi bilo kakvu skupinu koja podržava ili propagira prava homoseksualaca bit će uhićen. Parlament je podijeljen u mišljenju oko prijedloga. Neki zastupnici se slažu s aktivistima, ali ima i velik broj onih koji smatraju kako bi takav potez bio važan korak prema očuvanju nigerijskih moralnih i kulturalnih vrijednosti.

"Oni koji podržavaju istospolne zajednice u Nigeriji ne znaju o čemu govore. Što se nas tiče, gay brakovi u Africi nisu dozvoljeni. Ako Južna Afrika to želi dozvoliti, to je njihova stvar. Biti gay nije nigerijski, a kamoli da zakonski dopustimo homoseksualcima ženidbu i posvajanje djece. To je potpuno strano našoj kulturi", rekao je Emmanuel Onwubiko, jedan od čelnika nigerijskog Odbora za ljudska prava.

P.V.

Pročitajte više