Prijedlozi za pomoć Aziji: moratoriji, porez na kapital

Uoči međunarodne konferencije za pomoć državama pogođenima tsunamijem Italija i Velika Britanija najavile su u utorak moratorij na dug tim državama jugoistočne Azije, a protuglobalisti su predložili posebni porez za tržišta kapitala. L

Konferencija o međunarodnoj pomoći koja će okupiti zemlje donatore, međunarodne organizacije i druge donatore zakazana je za četvrtak u Džakarti pod okriljem udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Britanija će predložiti skupini G8, koja okuplja industrijski najrazvijenije države da uvedu "trenutačni moratorij" na otplatu dugova zemljama pogođenima tsunamijem, objavio je u utorak ministar financija Gordon Brown za BBC.

Italija razmatra otpisati ili transformirati dug Indoneziji i Šri Lanki, dvjema državama najteže pogođenim tsunamijem, kazao je u utorak ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini za dnevnik Avvenire.

Moratorij na otplatu dugova azijskim zemljama objavila je u četvrtak Kanada.

Ta je zemlja najavila da će 12. siječnja na sastanku Pariškog kluba podržati inicijativu Europske unije da taj klub, odnosno 19 zemalja vjerovnika, razmotri dug zemalja jugoistočne Azije.

Najave moratorija na sastanku Pariškog kluba 12. siječnja dale su ranije i Njemačka te Francuska.

Predsjednik organizacije Attac France, koja se protivi globalizaciji predložio je pak u utorak uvođenje poreza na tržištima kapitala iz kojeg bi se financirala pomoć žrtvama.

Taj porez "mogao bi, konkretno biti u visini 0,05 posto od svjetske burzovne kapitalizacije (broj dionica koje kotiraju na svjetskim burzama pomnožen s njihovom vrijednošću)m, a koji je krajem 2002. godine iznosio 20.000 milijardi eura".

Takav porez donio bi 10 milijardi eura, rekao je Nikonoff ocijenivši "obećanu pomoć koju su najavile vlade i međunarodne instance (...) sramotno smiješnom".

"Na taj način, financijska tržišta bila bi (skromno) kažnjena ondje gdje su zgriješila", dodao je Nikonoff podsjetivši da su tržišta kapitala "odgovorna za financijsku krizu koja je potresla Aziju u srpnju 1997.".

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više