PRIJEVREMENI IZBORI U DVA BRITANSKA GRADA POKAZUJU UČINAK BUTLEROVOG IZVJEŠĆA

Britanski glasači u Birmingham i Leicesteru, dva po etničkom sastavu svog stanovništva vrlo raznolika grada, u četvrtak će prvi imati priliku pokazati kakve su posljedice izvješća o iračkom oružju za masovno uništenje koje je razotkrilo velike pogreške u obavještajnim podacima koji su doveli do rata u Iraku, ali i oslobodilo krivnje premijera Tonyja Blaira.

U tim gradovima s brojnim muslimanskim stanovništvom, u kojima Blair i njegovi laburisti uživaju veliku potporu, počelo je glasovanje na prijevremenim izborima koji će pokazati tendencije za parlamentarne izbore koji će se vjerojatno održati iduće godine. Rezultati bi trebali biti poznati u petak rano ujutro.

Izbori se održavaju dan nakon što je objavljeno izvješće lorda Butlera u kojem je Blaira oslobodio krivnje za iskrivljavanje obavještajnih podataka o Iraku, ali je istaknuo kako Bagdad nije imao većih zaliha aktivnog kemijskog ili biološkog oružja, suprotno Blairovim tvrdnjama prije početka rata, što je izazvalo žučne raspre o njegovim opravdanjima rata.

Blair je nakon ulaska u rat kojem su se protivili mnogi Britanci izgubio mnogo na ugledu i popularnosti u javnosti, a njegovo izbivanje iz predizborne kampanje u Birminghamu i Leicesteru, dosad čvrstim laburističkim uporištima, pokazuje koliko je toga svjestan.

"Laburisti su već izgubili veliki dio potpore u muslimanskoj zajednici kao rezultat rata u Iraku", izjavio je Inayat Bunglawala iz Britanskog muslimanskog vijeća.

To bi, smatraju analitičari, moglo imati osjetnog utjecaja na ishod izbora, iako će teme od presudne važnosti ipak biti domaći problemi poput kriminala, školstva i zdravstvenih usluga.

(Hina) xdam ysd

Pročitajte više