Prikazan film D. Dovranića "Priča iz Slovenije"

Dokumentarni film Darka Dovranića "Priča iz Slovenije" premijerno je prikazan večeras na tribini Hrvatskoga slova u Zagrebu.

O filmu i pokolju Hrvata diljem Slovenije 1945. godine govorili su autor filma Darko Dovranić, povjesničar Josip Jurčević i preživjeli svjedok tih poratnih događaja i vodič po grobištima u Sloveniji Želimir Kužatko.

Film je sniman i montiran 2002. i do sada nije prikazan na HTV-u, premda je, kako je rečeno, dvaput najavljivan.

Dovranićev film govori o do sada najvećim poznatim hrvatskim grobištima u povijesti, kada su pripadnici Titove partizanske vojske nakon završetka rata 1945. diljem Slovenije likvidirali vojne zarobljenike, civile, starce, žene i djecu.

U filmu se tvrdi kako su Britanci znali za Titovu zapovijed da treba eliminirtri "sve neprijatelje mlade države" te kako je ta britanska nesmiljenost dovela do, osim Staljinova, najvećeg masakra nakon 2. svjetskog rata u Europi.

Film navodi da na rang listi najvećih ratnih zločinaca 20. stoljeća maršal Jugoslavenske vojske Josip Broz Tito s, kako je ustvrđeno, ubijenih 1.117.000 žrtava, zauzima vrlo zapaženo mjesto u društvu sa Staljinom, Hitlerom, Mao Ce Tungom i Lenjinom.

Slovenija je "zemlja mrtvih Hrvata", rekao je Dovranić, ustvrdivši kako pod "slovenskom zemljicom" leži 192 tisuće ubijenih Hrvata.

Sve je zločine 1945. Jugoslavija pomno planirala i operativno organizirala, rekao je Jurčević i dodao kako se to vidi iz jugoslavenske dokumentacije.

U filmu nisu prikazana sva grobišta, napomenuo je Kužatko i dodao kako je još otkrivena masovna dječja grobnica u kojoj je zatrpano četrdesetero djece koja su tamo umlaćena kolcima.

Kužatko procjenjuje da je poslije rata na području Slovenije likvidirano između 500 do 600 tisuća ljudi.

Redatelj Darko Dovranić je i autor dokumentarnoga filma "Mariborski otok smrti".

(Hina) xmkov ymć

Pročitajte više