Primorsko-goranska Skupština za ravnomjerniju raspodjelu novca bolnicama

PRIMORSKO-GORANSKA Županijska skupština danas je zatražila od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da se pronađe dostatan novac za nastavak liječenja kardioloških bolesnika u riječkom Kliničkom bolničkom centru te da se pristupi ravnomjernijoj raspodjeli novca svim bolničkim centrima.

Izvješće o stanju u riječkom KBC-u podnio je ravnatelj Herman Haller. Po procjenama, riječkom KBC-u na godinu nedostaje oko 100 milijuna kuna ili oko 10 posto novca, rekao je Haller. Dodao je da uvjeti rada bolničkog osoblja nisu u skladu sa suvremenim zdravstvom, ali da ono vrlo kvalitetno obavlja svoj posao. Kao jedan od uzroka financijskih poteškoća u bolnici Haller je naveo neodgovarajuće i stare bolničke objekte koji se nalaze na tri lokacije te nedovoljnu financijsku snagu čitave zemlje. Dodao je da će izradnja Sveučilišne bolnice za koju je idejni projekt dovršen, omogućiti racionalizaciju troškova.

Haller je rekao da optimalnog rješenja za financiranje bolnice nema, ali da je moguće, uz uvjet osiguranja novca, pronaći kompromisno rješenje. Liste čekanja postoje u svim zemljama, kao i prioriteti u liječenju, kazao je te istaknuo je da u Hrvatskoj nema jasnog standarda bolničkih usluga te da su sadašnji standardi nekoliko puta manji od onih u zapadnoeuropskim zemljama.

Tijekom rasprave koja se razvila u razmatranje problematike sjevernojadranskog i cjelokupna hrvatskog zdravstva, vijećnica Primorsko goranskog saveza (PGS) Antonija Pintar predložila je osnivanje regionalnog fonda kojim bi se osiguravao dio novca za financiranje bolnice.

Nikola Ivaniš, također iz PGS-a, kazao je da se novac iz zajedničkog zdravstvenog budžeta ne koristi transparentno te da već nekoliko godina u zdravstvu nedostaje od 1,5 do 2 milijarde kuna, od toga riječkoj bolnici od 1,5 do 1,8 milijuna kuna za normalan rad.

Naglasio je da su prava bolesnika iz dopunskog osiguranja veća nego što ih zdravstvo može ostvariti te da tzv. "zdravstvena košarica" korisnika mora biti točno određena, kao i granica među uslugama u sklopu osnovnog i dopunskog osiguranja. Ivaniš smatra da ta granica namjerno nije određena te da najavljeno smanjenje broja bolničkih postelja, kojih je ionako premalo, treba argumentirati.

Župan Zlatko Komadina kazao je da "ne želimo da politika u zdravstvu riječku bolnicu svede na županijsku bolnicu" te da skupština treba "braniti pravo građana na zdravlje." Najavio je da će se sljedećeg tjedna sastati s ravnateljstvom bolnice kako bi razmotrili može li i kako županija pomoći riječkom KBC-u.

Stanje u riječkoj bolnici razmatrano je na Županijskoj skupštini nakon napisa u medijima o lošem stanju na riječkoj kardiokirurgiji.

Pročitajte više