Primošten-šibenski sud odlučuje o pravu uporabe puta do odašiljača

GLAVNU raspravu o tužbi Odašiljača i veza i T - Mobilea protiv primoštenske općine zbog ometanja posjeda i sprječavanja pristupa uređajima na predjelu Gaju na Općinskom sudu u Šibeniku sutkinja Marta Plančić zakazala je za 6. rujna, doznaje se danas na tom sudu.

O prijedlogu privremene mjere kojom bi se radnicima telekomunikacijskih tvrtaka omogućio pristup uređajima na Gaju odlučit će se izvanraspravno.

Takva bi odluka trebala biti donesena danas ili u ponedjeljak, doznaje se od glasnogovornice Općinskog suda u Šibeniku Meline Gulin-Pavlaković. Dok stranke u postupku ne budu obaviještene o sudskoj odluci glede privremenih mjera, javnost ne može dobiti informaciju o tome, rekli su u sudu. Odašiljači i veze te T-Mobile zatražili su sudsku zaštitu nakon što je 6. lipnja 2006. nepoznati počinitelj bagerom prekopao prilazni put i onemogućio prilaz uređajima HRT-a, VIP-a i HT-a na Gaju iznad Primoštena, koji su ostali bez struje od 10. srpnja 2006. kad su prekinuti drveni električni stupovi i kabeli preko kojih se odašiljači napajaju strujom.

Policija je zbog toga kažnjiva djela podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznata počinitelja i pokrenula istragu.

Primoštenska je općina na jučerašnjoj sudskoj raspravi nijekala svoju umiješanost u prekopavanje puta i rezanje elektrovodova, a odbacili su i odgovornost za ometanje pristupa uređajima na Gaju.

Mediji su ovih dana navodili da su kabeli prerezani po nalogu općinskog načelnika Stipe Petrine koji je od korisnika uređaja na Gaju, HRT-a, VIP-a i HT-a, zatražio plaćanje godišnje naknade od 150.000 kuna za uporabu prilaznog puta što je Petrina odbacio.

"Zbog prekinutih instalacija ne radi ventilacija na uređajima, zbog čega može nastati zapaljenje, a slabija je i kvaliteta odašiljanja TV signala, a radijskog uopće nema", svjedočio je na sudu voditelj održavanja uređaja Odašiljača i veza Saša Radulić o stanju na uređajima na brdu Gaju.

Pročitajte više