Princ Charles u povijesnom posjetu Iranu

BRITANSKI princ Charles stigao je u nedjelju u Iran, što je prvi posjet člana britanske kraljevske obitelji toj zemlji od revolucije 1979. kada je s vlasti svrgnut iranski monarh Mohammad Reza Shah.

Charles, kojega je u teheranskoj zračnoj luci dočekao britanski veleposlanik u Iranu Richard Dalton, u ponedjeljak će se, prije posjeta povijesnom gradu Bamu i njegovoj poznatoj citadeli nedavno uništenoj u razornom potresu u kojemu je poginulo 40.000 ljudi, sastati s predsjednikom Mohamadom Hatamijem.

U nedjelju je princ u Iraku posjetio britanske vojnike smještene u južnome gradu Basri. Britanski dužnosnici istaknuli su kako Charlesov posjet Iranu, koji se poklopa s političkim napetostima u zemlji koju je američki predsjednik George Bush svojevremeno nazvao "osovinom zla", ima isključivo humanitarni karakter.

"Princ Charles predsjednik je britanskog Crvenog križa i u toj se ulozi danas ovdje nalazi", rekao je glasnogovornik britanskog veleposlanstva u Teheranu Andrew Dunn, istaknuvši kako je riječ o "posjetu strogo nepolitičkog karaktera".

Pročitajte više