Princ Harry i Meghan Markle se odriču dužnosti kraljevske obitelji

Foto: EPA

VOJVODA od Sussexa princ Harry i njegova supruga vojvotkinja Meghan Markle objavili su da se povlače s aktivnih dužnosti koje im nameće kraljevska obitelj. 

U kratkoj izjavi kraljevski je par poručio da za sebe žele stvoriti progresivnu novu ulogu unutar institucije te da žele postati financijski neovisni. U izjavi su također poručili da su odluku donijeli "nakon mnogo mjeseci promišljanja i internih odluka". 

"Odlučili smo odstupiti kao viši članovi kraljevske obitelji i raditi na tome da postanemo financijski neovisni, istovremeno nastavljajući potpuno podupirati Njezino Veličanstvo", napisali su. 

Dodali su kako se, uz potporu javnosti, osjećaju spremnima za tu odluku.

Poručili su da će svoje vrijeme odsad raspodijeliti između Sjeverne Amerike, gdje će također živjeti, i Velike Britanije, javlja BBC. 

Neki britanski mediji javljaju kako će Harry i Meghan preseliti u Kanadu. 

Buckinghamska palača objavila je nakon toga da su razgovori s Harry i Meghan o njihovoj budućoj ulozi u ranoj fazi.

"Razumijemo njihovu želju da krenu drugim putem, ali to su složena pitanja i trebat će neko vrijeme da kroz njih prođemo", priopćila je palača.

Harry (35) i Meghan (38) vjenčali su se u svibnju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Windsor zapadno od Londona i Meghan je prošle godine rodila njihovo prvo dijete, Archiea Harrisona Mountbatten-Windsora koji nije dobio kraljevsku titulu.

Život u Britaniji i Sjevernoj Americi "omogućit će nam da odgojimo sina u duhu poštivanja kraljevske tradicije u kojoj je rođen, istovremeno pružajući našoj obitelji prostor kako bi se usredotočili na novo poglavlje", kažu Harry i Meghan.

Problemi s tabloidima

Par je posljednjih mjeseci govorilo o tome da im teško pada medijski pritisak povezan s njihovom funkcijom.

Priopćenje su objavili  nakon povratka iz višetjednog boravka u Kanadi gdje su proveli božićne blagdane s Archiejem, rođenim 6. svibnja 2019. nakon godine dana braka.

Na produženi odmor otišli su nakon što je u listopadu prošle godine objavljen dokumentarni film o njihovim problemima s medijskom pozornošću.

Tabloidi su najprije s odobravanjem pisali o američkoj glumici koja je unijela svježinu u kraljevsku obitelj, da bi se zatim okrenuli protiv nje nakon niza otpuštanja članova osoblja kraljevske kuće i nadjenuli joj nadimak "Hirovite vojvotkinje" (Duchess Difficult).

Harry tužio je početkom listopada tabloide Daily Mail i The Sun zbog narušavanja njihovog privatnog života. U listopadu također objavio da ima nesuglasica sa starijim bratom Williamom koji je drugi u nasljednom redu.

Mediji su ih osuđivali što su koristili privatni zrakoplov dok su istovremeno promovirali zaštitu okoliša. kao i 2,4 milijuna funti vrijednu obnovu njihova novoga doma.

Harry i William su prošle godine primili više od pet milijuna od njihova oca, princa Charlesa.

Zasad se ne zna kako će Harry i Meghan postati financijski neovisni, no mediji su prošle godine objavili da će Harry zajedno s Oprah Winfrey biti izvršni producent dokumentaraca o psihičkim bolestima za Appleovu video platformu

Pročitajte više