Priručnikom ´Kako (si) pomoći´ policija savjetuje građane o samozaštiti

ZAGREBAČKA policija predstavila je danas priručnik ´Kako (si) pomoći´ s uputama i preporukama građanima kako se zaštititi i ponašati u situacijama kada su žrtve raznih oblika kriminala i kako pokušati unaprijed spriječiti zločin.

Priručnik, tiskan u 150.000 primjeraka, na 63 stranice donosi konkretne upute građanima kako spriječiti, odnosno unaprijed zaštititi sebe i svoju imovinu od krađa, provala, razbojstava, prijevara i drugih zločina, te savjete kako se ponašati u pojedinoj situaciji kao žrtva nekog kriminalnog djela.

Priručnik će biti besplatan, a građanima će uskoro biti dostupan na brojnim javnim mjestima i ustanovama, kažu u policiji.

Na predstavljanju priručnika u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici ravnatelj policije Ranko Ostojić kazao je da je priručnik dio lani započetog projekta ´Policija u zajednici´ kojim se, kako je rekao, policiju želi približiti građanima i pojačati međusobnu suradnju.

Kazao je da će policija i dalje voditi oštru borbu protiv ´tri posto građana koji su u sukobu sa zakonom´, dok će s ostalih ´97 posto nastojati zajedno raditi na jačanju osjećaja sigurnosti´.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je kako je MUP u posljednjih pola godine stavio naglasak na prevenciji kriminala, te da će priručnik koji je izradila PU zagrebačka biti od velike pomoći u tome.

Najavio je da će priručnik, u malo izmijenjenom obliku, biti dostupan i drugim građanima Hrvatske.

Govoreći o sigurnosnom stanju, potvrdio je da je lani zabilježen veći broj razbojstava, te zaključio da se i ove godine može očekivati daljnji porast takvih djela. Kao jedan od razloga, naveo je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja nije zakonski obvezala novčarske ustanove da moraju imati i koristiti zaštitna sredstva.

Dodao je da i građani svojim ponašanjem moraju doprinijeti većoj sigurnosti, a kao primjer nemarnog ponašanja koje utječe na povećanje broja razbojstava naveo je da, prema policijskim podacima, oko 80 posto ukradenih automobila nije imalo nikakvu zaštitu.

Naglasivši kako je riješeno svih 13 lanjskih ubojstava u Zagrebu, Lučin je kazao da je prema statističkim pokazateljima Zagreb najsigurniji europski grad.

Pročitajte više