Prisegnuli novi članovi DSV-a i DOV-a

Dvoje novih članovi Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) prisegnulo je danas u Hrvatskom saboru.

Pred predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom prisegu su položili Milan Gudelj, novi člana DSV iz reda sudaca Vrhovnog suda, i Sanda Pavlović Lučić, nova članica DOV-a iz reda zamjenika županijskih državnih odvjetnika.

Njih je dvoje, nakon kandidacijskog postupka u Vrhovnom sudu i Državnom odvjetništvu, na prijedlog Odbora za pravosuđa izabrao prijašnji saziv Sabora na sjednici koja je prethodila njegovu raspuštanju.

Čekalo se na konstituiranje novog saziva Sabora kako bi novoimenovani članovi DSV-a i DOV-a položili prisegu, što je uvjet za početak obnašanja tih dužnosti.

Čestitajući novim članovima tih pravosudnih tijela, Vladimir Šeks je naglasio je da u oživotvorenju dobrog i pravičnog pravnog sustava važnu ulogu imaju Sabor koji donosi zakone te sudaca i državnih odvjetnika koji ih provode.

Novoimenovani članovi DSV-a i DOV-a istaknuli su veliku odgovornosti tih najviših tijela sudačke, odnosno državnoodvjetničke samouprave u imenovanju i razrješavanju suca i državnih odvjetnika te odlučivanju o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Uz najviše saborske dužnosnike na polaganju prisega bili su predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i predsjednica DOV-a Zlata Hrvoj Šipek.

Milan Gudelj izabran je umjesto Stanka Hautza, predsjednika DSV-a koji zbog odlaska u mirovinu više nije mogao biti član tog tijela.

Nakon što bude ponovno u punom sastavu, članovi DSV-a će između sebe izabrati i novog predsjednika.

Sanda Pavlović Lučić, zamjenica šibenskog županijskog državnog odvjetnika imenovana je na mjesto bivše splitske zamjenice županijskog državnog odvjetnika Inke Jurišić koja je imenovana za županijsku državnu odvjetnicu u Splitu. Naime, članovi DOV-a mogu biti samo zamjenici državnih odvjetnika.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više