Prisluškivani novinari: Javnost se uvjerava da smo špijuni i izdajice

ŠESTERO novinara koji su zatražili istragu zbog tvrdnji da ih je POA prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijskoobavještajnoj kampanji protiv Hrvatske uputili su danas otvoreno pismo u kojem upozoravaju da je na početku parlamentarne istrage započela i akcija "odobravanja POA-inih postupaka".

"Iz miljea neimenovanih političkih dužnosnika i novinara koji zagovaraju beskrupulozne obračune sa svojim kolegama i neistomišljenicima javnost se pokušava uvjeravati kako obilježeni novinari uistinu jesu inozemni obavještajci i nacionalni izdajnici", navodi se u pismu koje je u ime šestero novinara potpisao Ivica Đikić (Feral Tribune).

Dodaju da prema prijetnjama koje primaju od "novinarske grupacije što je sebi uzela zadaću da štiti tajnu policiju od svojih kolega" uskoro treba očekivati i navodne "dokaze" o njihovoj "nacionalnoj izdaji". Pritom u pismu ne navode koji novinari pripadaju toj grupaciji ili o kakvim je prijetnjama riječ.

"Budući da nas iskustvo uči kako takve etikete u Hrvatskoj znaju biti neugodne i opasane po našu sigurnost, obavještavamo domaću javnost i državne institucije da ćemo o ovoj opasnoj tendenciji izvijestiti sva relevantna međunarodna tijela", stoji u pismu.

Novinari Željko Peratović (Vjesnik), Ivanka Toma i Mario Kavain (Jutarnji list), Gordan Malić (Globus), Boris Pavelić (Novi list) te Ivica Đikić, od državnih su institucija prošlog tjedna zatražili da istraže navode iz tjednika "Globus" da ih je POA tijekom 2003. i 2004., za mandata bivšeg ravnatelja Franje Tureka prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske.

Spomenuti novinari ističu da je Turekova prezentacija pod nazivom "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditacije Republike Hrvatske", a o čemu je "Globus" pisao 4. veljače, obuhvatila njihovo pisanje na temu haških istraga, djelovanja sigurnosnih službi, itd., te da je njihova svakodnevna djelatnost proglašena "smišljenim, organiziranim i koordiniranim plasiranjem dezinformacija opasnim po sigurnost države".

Pročitajte više