Pritisak na Vladu: Sindikati u javnim službama u štrajk idu u tjednu izbora

NAKON što im je Vlada jednostrano snizila plaće za šest posto, sindikalisti su danas najavili štrajk koji će se održati u svibnju u tjednu prije lokalnih izbora.

Prije toga održat će se sindikalni skupovi u četiri najveća hrvatska grada. Sindikati će prije održavanja štrajka održati referendum među svojim članstvom 27., 28. i 29. travnja te tražiti potporu za tu akciju koja bi mogla pomrsiti vladajućima račune za lokalne izbore. Ovaj štrajk su u ime sindikata najavili dopredsjednik Matice sindikata Vilim Ribić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, Jadranka Ivezić i Branimir Mihalinec.

Očekuju da im Vlada obeća usklađivanje plaća s onima u gospodarstvu

Sindikalni vođe bit će zadovoljni ako se štrajku odazove 70 posto radnika od ukupno 180 tisuća zaposlenih u javim službama, a najavljuju da će on biti koordiniran, sinkroniziran i jedinstven. Od Vlade očekuju da im jasno kaže da će se plaće u javnim službama usklađivati s onima u gospodarstvu u trenutku kada kriza prođe.

Kao motiv za baš taj tjedan i mjesec svibanj, sindikalisti tvrde da je bilo to što u tom tjednu stiže prva plaća umanjena za šest posto te Vladi ostavljaju dovoljno vremena za pregovore i promjenu odluke. Po sindikalnim podacima i bez smanjenja plaća za šest posto u obrazovanju  nedostaje između dvije i tri tisuće zaposlenih, u zdravstvu od 10 do 15 tisuća radnika te u socijalnoj skrbi dvije tisuće stručnjaka. 

I.Kri.
Foto: Davor Pongračić/Cropix

Pročitajte više