Pritisnule ga godine: Čečenski pobunjenički vođa Doku Umarov najavio povlačenje

POBUNJENIČKI vođa čečenskih separatista Doku Umarov najavio je videoporukom svoje povlačenje, te je predstavio svojega nasljednika koji će, kako je objasnio, pobunjenike voditi "još energičnije".

46-godišnji Umarov je u poruci objavljenoj na internetskim stranicama jednog francuskoj sajta za razmjenu videa, objavio da se povlači zbog godina te da vodstvo nad organizacijom Kavkaski Emirati prepušta mlađem kolegi Aslambeku Vadalovu. No potvrdio je da će i dalje aktivno sudjelovati u "džihadu" protiv ruske uloge u sjevernokavkaskoj pokrajini Čečeniji.

Umarov zapovjedio bombaške napade na ruske vlakove 2009. i 2010.

Umalov je, kako prenosi BBC, jedan od rijetkih čečenskih vođa koji je preživio ratove protiv ruske vojske, a ruske ga vlasti smatraju jednim od najgorih čečenskih terorista. Bio je ministar sigurnosti u separatističkoj čečenskoj vladi u razdoblju od 1996. do 1999., a njegovo se ime nalazi i na popisu najvećih svjetskih terorista američkog State Departmenta.

Umarov je vodstvo čečenskih separatista preuzeo 2006. godine nakon ubojstva dotadašnjeg vođe Abdul-Khalima Saydullayeva, a sam je potvrdio da je naredio više pobunjeničkih napada na ruske vojne ciljeve. Uz to, pripisuje mu se direktna zapovjedna odgovornost za bombaški napad na vlak koji je u studenom 2009. godine vozio na relaciji Sankt Petersburg – Moskva, U tom je napadu poginulo 26 osoba.

No najkrvaviji napad iza kojeg stoji osobno Doku Umarov dogodio se u ožujku ove godine kada su dvije žene samoubojice u dva sinkronizirana napada u moskovskoj podzemnoj željeznici ubile 42 osobe, a desetke ozlijedile.

Pročitajte više