Pritvor petorici osumnjičenih za nesreću u Brodotrogiru

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Splitu Marko Brdar odredio je večeras pritvor petorici od šest danas privedenih osoba pod sumnjom da su odgovorne za radnu nesreću u Brodotrogiru u kojoj su u utorak smrtno stradala četiri radnika.

Zapovjednik vatrogasne jedinice Brodotrogira Ante Kažoti iz Trogira pušten je na slobodu i protiv njega se neće pokretati istraga, rekao je sudac Brdar.

Pritvor je određen za četiri odgovorne osobe Brodotrogira koje su po sistematizaciji radnih mjesta neposredno odgovorne za zaštitu na radu, to jest za sigurnost radnika, i to zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, rekao je Brdar.

Riječ je o djelatnicima Brodotrogira Silviju Maroviću (38) iz Splita, voditelju objekta, Petru Modriću (55) iz Trogira, poslovođi Brodomontera, Anti Tomašu (49) iz Splita, voditelju pogona trupa, te Mati Milišiću (61) iz Trogira, voditelju AKZ djelatnosti.

Oni, prema Brdarovim riječima, nisu postupali po propisima o mjerama zaštite na radu, čime su počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi s oštećenjima zaštitnih naprava na radu.

Istražni je sudac odredio pritvor i Mili Kodžomanu iz Hrvaca, zaposleniku kooperantske tvrtke IN-MONT iz Korčule, zbog kaznenog djela općeopasne radnje.

Kodžoman je radio na poslovima rezanja brodskog trupa, uslijed čega je došlo do pregrijavanja izolacijske smjese u oplati broda, što je izazvalo izbijanje otrovnih para i plinova od kojih su četvorica radnika i preminula.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, koju, uz istražnog suca Brdara i policijske djelatnike, provode i stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba, u radnom je postupku vjerojatno načinjena pogreška jer četvorica preminulih nisu smjeli biti u utrobi broda dok se rezao lim. Stradali radnici, također, nisu bili opremljeni zaštitnim maskama i drugom, po propisima o zaštiti na radu, obveznom opremom i sredstvima.

Ante Vržina (45) i njegov 18-godišnji sin Josip te također osamnaestogodšnjaci Ante Šamija i Danijel Marjanović smrtno su stradali u utorak ujutro od gušenja otrovnim plinovima u utrobi broda "Atlantik Frigo".

Pročitajte više