Pritvoren pilot koji je avionom ugrožavao francuskog predsjednika Sarkozyja

FRANCUSKA policija danas je privela pilota koji je upravljajući avionom ugrožavao francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegovu suprugu Carlu u predsjedničkoj ljetnoj rezidenciji Fort de Bregancon, javlja novinska agencija AFP.

Novopečeni pilot, na svom prvom velikom letu, kako je istaknuo, krenuo je  iz Fayencea, smještenom na jugoistoku Francuske, a poletjevši pratio je liniju Azurne obale, jer je krenuo prema Castelletu, svom konačnom odredištu.

U jednom je trenutku nadletio i predsjedničku rezidenciju Fort de Bregancon. Njegovu putanju zabilježio je toranj kontrole letenja u zračnoj luci Hyeres - tamo je primijećen ulazak u zonu zabrane letenja. Odmah je uslijedilo dozivanje pilot, a nakon upozorenja da se kreće nedozvoljenim smjerom, okrenuo se i vratio na aerodrom s kojeg je poletio.

Tamošnja policija u foto aparatu nije našla fotografije samog ljetovališta, pa se pretpostavlja da je putanja bila sasvim slučajna. To je potvrdio i sam pilot kazavši da nije namjeravao ugrožavati čelnika države, pa i da je pogriješio.

Zanimljivo je da je zabranjeno nadlijetanje rt Negre pored kojeg se nalazi rezidencija, a za nepoštivanje te zabrane predviđene su novčane kazne u iznosima od 15 do 45 tisuća eura i one zatvorske od šest mjeseci do godine dana.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više