Pročitajte presudu Turudiću: Jurio pa se nije zaustavio policiji

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

PREDSJEDNIK Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić pravomoćno je kažnjen s tisuću kuna zbog prebrze vožnje sjevernom bjelovarskom obilaznicom.

Turudić nije dolazio na ročišta zakazana na prekršajnom odjelu Općinskog suda u Bjelovaru. Na kraju je i presuda završila na oglasnoj ploči.

Jurio 132 na sat tamo gdje je dozvoljeno 80

U presudi, koju potpisuje sutkinja Sanja Klauda, stoji da je Turudić kriv "što se dana 20. siječnja 2019. godine u 16,46 sati kretao osobnim automobilom reg oznake ZG 8203-GE sjevernom obilaznicom izvan naseljenog mjesta gdje je brzina ograničena prometnim  znakom na 80 km/h brzinom od 132,50 km/h, što umanjeno za sigurnosnu razliku od - l0 % iznosi 119,25 km/h, odnosno 39,25 km/h više od dozvoljenog, a što je utvrđeno uređajem Traffivision, dakle, kao vozač upravljao vozilom cestom izvan naselja brzinom koja je za 39,25 km/h veća od dozvoljene, pa je time počinio prekršaj".

Dakle, Turudić je vozio 132 km/h tamo gdje je dozvoljeno voziti 80 km/h. Zbog toga mu je propisana kazna od 1000 kuna.

Nadalje, u obrazloženju presude piše kako je Turudić pozvan na ispitivanje kod Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu 27. 3. 2019., ali poziv na ispitivanje nije primio. No, primio je poziv za ispitivanje početkom svibnja, ali se nije odazvao.

"Okrivljenik je pozivan kod ovog suda za dan 24.06.2019. i 19.08.2019. godine, ali niti jedan poziv za ispitivanje nije preuzeo kod nadležne dostavne službe, na temelju čega je sud zaključio da okrivljenik očigledno izbjegava primitak sudskog poziva te je poziv za ispitivanje za 19.08.2019. istaknut na e-oglasnoj ploči, na koju mogućnost je okrivljenik i upozoren u obaveznom prekršajnom nalogu, koji mu je uručen na mjestu počinjenja prekršaja", stoji u obrazloženju.

Nije se zaustavio

Policajac koji je zaustavio Turudića bio je Josip Blažević. On je, kako piše u presudi, tog 20. siječnja obavljao redovnu kontrolu presretačem. Turudićevo vozilo snimljeno je dok se kretalo brzinom od 132,5 km/h.

"Vozača su pokušali zaustaviti kod Barutane na način da su vozilo prestigli i upalili svjetlosnu oznaku "Policija - slijedite nas". Vozač je unatoč tome nastavio s kretanjem te je isti zaustavljen drugi put kod skretanja za mjesto Diebali", stoji u presudi. Svjedočenje policajca je, piše dalje, u potpunosti prihvaćeno, a postoji i snimka prekršaja.

Turudić kaže drugačije

Turudić je za Jutarnji ispričao malo drugačiju verziju priče. On kaže da nije znao da je riječ o policiji, a da se zaustavio čim je vidio svjetlosnu oznaku. To je suprotno onome što je na sudu rekao policajac.

"Točno je da je na zaobilaznici vozilo bilo iza mene pa me onda prestiglo i usporilo. Tako su me pratili nekoliko kilometara, no ja nisam znao da je to policija. Tek kada su me odlučili zaustaviti upalili su svjetla i znak 'Policija' i tada sam se zaustavio. Sve je to vidjela i moja supruga, koja je bila sa mnom", rekao je Turudić.

Pročitajte više