Pročitajte zašto najpoznatiji hrvatski terorist zauvijek napušta politiku

NAJPOZNATIJI hrvatski terorist Zvonko Bušić objavio je na web-stranicama svoje udruge "Hrvatski plamen" da se povlači iz politike, razočaran što nije uspio okupiti "prave" desne političke snage u respektabilnu političku stranku.

"Nažalost, od samog početka su krenule spletke, podvale, nerazumijevanje..."

Bušićevo opširno priopćenje obiluje emigrantskim gnjevom i razočaranjem, ima nešto i teorija zavjere... Kaže da je bio sretan kad je prije tri godine izašao iz zatvora i vratio se u domovinu, ali da mu sreća nije dugo trajala.

"Svjestan da samo ujedinjene domoljubne snage mogu preokrenuti negativne trendove u zemlji, svu svoju energiju usmjerio sam na objedinjavanje tih snaga. Prvo kroz stranku HSP dr. Ante Starčević, a zatim i kroz udrugu Hrvatski plamen. Nažalost, od samog početka krenule su podvale, spletke i nerazumijevanje. Probuđeni su spavači svih domaćih i inozemnih agentura, a kod mnogih u strankama i pokretima proradile su taštine, strančarenje i sebičnosti", tvrdi Bušić.

Kaže da je Hrvatskom plamenu izostala financijska potpora i da su ga neke stranke s desnice od početka napadale da je terorist. Podsjetimo, Bušić je s grupom istomišljenika 1976. oteo zrakoplov na liniji New York- Chicago, a u njujorškoj podzemnoj željeznici ostavio je eksploziv od kojega je kod deaktivacije poginuo policajac Brian Murray.

"Terorist za neke jesam, za neke nisam. Ja znam da sam bio i ostao borac za Hrvatsku"


"Napadan sam kao terorist, rušitelj jedinstva, lutka u nečijim rukama, nepopravljivi idealist koji ne razumije političku stvarnost... Idealist sam bio, jesam i ostat ću jer mislim da život bez ideala nije vrijedan da se živi. Terorist za neke jesam, za neke nisam, sam za sebe znam da sam bio i ostao borac za Hrvatsku. Lutka ni u čijim rukama nikada nisam bio, a rušitelj hrvatskoga jedinstva nisam i ne želim nikada biti! Stoga se povlačim iz hrvatskoga političkog života, jer ne želim ni na koji način doprinijeti daljnjem usitnjavanju domoljubnih političkih snaga u Hrvatskoj", poručio je Bušić.

Uvjerava da se s vlastitim egom davno obračunao u zatvoru i da odlazi tužan i zabrinut, jer Hrvatska ne ide u dobrom smjeru.  "Globalni politički procesi donose veliku neizvjesnost i iskušenja pred Europu i svijet kakve smo dosada poznavali, a unutarhrvatskim političkim procesima ovladale su u velikoj mjeri snage koje Hrvatsku nikada nisu željele. Hrvatski ljudi opet su u opasnosti da izgube ono što su u Domovinskom ratu krvlju i žrtvom izborili. Zato još jednom apeliram na sve one koji Hrvatskoj žele dobro da nadvladaju vlastite egoizme i međusobne animozitete i pokušaju zajedno preoteti Hrvatsku iz šaka onih koji je ne vole", upozorava poznati domaći terorist.

Na kraju pisma Bušić priznaje da je njegov kratkotrajni politički angažman bio neuspješan i da zasad priznaje svoj poraz. Kaže da će udruga Hrvatski plamen nastaviti raditi koliko joj okolnosti i sredstva budu dopuštali.

Pročitajte više