Procurili mailovi s detaljima posjeta Putinove kćeri Zagrebu. Poznato gdje je odsjela

Foto: Profimedia

KĆI Vladimira Putina 2016. godine je boravila u Zagrebu u sklopu Svjetskog prvenstva u akrobatskom rock and rollu. Iako je bilo poznato da je Katerina Vladimirovna Tihonova te godine bila u glavnom gradu Hrvatske i da je na natjecanju s partnerom Dimitrijem Aleksejevim završila na petom mjestu, detalji posjeta bili su strogo čuvana tajna.

Sada su u javnost procurili mailovi Alekseja Skripčaka, jednog od tjelohranitelja Tihonove i pripadnika FSO-a, koje je s portalom Oštro podijelio ruski neprofitni medij iStories. O njezinim je putovanjima ovog ljeta pisao njemački Der Spiegel, koji je izvijestio kako je Tihonova nekoliko puta od 2016. do 2020. godine tajno bila u Njemačkoj i Austriji te da je u to vrijeme često putovala diljem Europe i u Dubai.

Rezervirala smještaje u Zagrebu i Dubrovniku

Skripčak, odnosno Tihonova, pokazuju dokumenti, u Hrvatskoj su rezervirali smještaj u dva navrata. U lipnju 2016. godine u Zagrebu i u ožujku 2017. u Dubrovniku.

U Zagrebu je Tihonova odsjela u apartmanu u City Plaza Zagreb, gdje je rezervirala smještaj za jednu osobu. Mailovi koji su procurili pokazuju i da je njezin tjelohranitelj Skripčak u ožujku 2017. godine na svoje ime rezervirao dva apartmana u Dubrovniku, gdje se održavao sastanak Svjetske konfederacije akrobatskog rock and rolla, no ona se na kraju nije pojavila, već je na sastanku sudjelovala videovezom.

Posjeti obitelji stranih državnika drugim zemljama u pravilu se moraju najaviti državi u koju putuju, kao i podaci o tjelohraniteljima u njihovoj pratnji, posebno kad se radi o službenicima stranih obavještajnih organizacija, kao što je slučaj sa Skripčakom. Putovanja Tihanove bila su problematična i označena kao tajna upravo zbog toga što ih nije nikome prijavljivala.

Tajna putovanja

Iako dokumenti ne pokazuju kako su putovanja plaćena, plaće zaštitara za vrijeme putovanja vjerojatno su isplaćene iz državnog proračuna, otkrio je Projekt za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Katerina Vladimirovna Tihonova 36-godišnja je znanstvenica, između ostalog, zamjenica direktora Ruskog instituta za matematička istraživanja složenih sustava pri Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov. Dugo nije bilo potvrđeno radi li se stvarno o Putinovoj kćeri, a Reuters je 2015. doznao da ne koristi očevo prezime.

Da je Tihonova Putinova kći, novinarima je potvrdio Andrej Akimov, tadašnji potpredsjednik Gazprombanke. Kasnije je to opovrgnuo, no 2017. Reuters je još jednom uspio potvrditi informaciju – preko člana uprave Svjetske rock and roll federacije (WRRC).

Pročitajte više