Prodaje se zbirka knjiga engleske spisateljice Iris Murdoch

ČETIRI godine nakon smrti spisateljice Iris Murdoch, njezin suprug je ponudio na prodaju biblioteku od gotovo 1000 knjiga, javlja BBC ovih dana.

Nekadašnji profesor engleske književnosti na Oxfordu John Bayley rekao je za Times kako je to bila bolna odluka, ali jednostavno nije imao dovoljno prostora u svojoj kući.

Iris Murdoch je sakupljala zbirku više od 60 godina, a smatra se da vrijedi oko 150.000 funti. Život ovog para te tužan kraj Iris Murdoch s Alzheimerovom bolešću pretočeni su 2001. godine u Oscarom ovjenčan film u kojem glume Judi Dench i Jim Broadbent.

Mnoge od knjiga iz zbirke Iris Murdoch pune su njezinih črčkarija, od kojih su neke na grčkom i latinskom. Zbirka uključuje i improvizirane oznake za knjige poput prešanog cvijeća i autobusnih karata.

Bayley je prije tri godine oženio Therese Manus Honningstad, otkriva Times. Za list je izjavio da više nije imao dovoljno prostora za pohranu knjiga u njihovoj kući u Oxfordu.

Trgovkinja knjigama Rachel Lee, koja će prodati zbirku na Sajmu starih knjiga u lipnju u Londonu, rekla je da bi primjerci trebali biti prodani zajedno, kao cjelina.

"Vrlo je teško odrediti vrijednost zbirke. Ono što je čini značajnom su njezine bilješke, koje su usko pisane i ponekad se protežu na deset strana", rekla je ona.

"Ova kolekcija daje živopisnu sliku iznimne žene koja je bila ključna figura u engleskom životu i književnosti u velikom dijelu 20. stoljeća, ne samo kao spisateljica, već i kao značajan i utjecajan mislilac."

Iris Murdoch bila je poznata kao jedna od najvećih britanskih književnica 20. stoljeća, napisavši klasike poput "Pod mrežom", "Odrubljena glava", "Talijanka", "Filozofov učenik". Njezine složene filozofske novele prikazivale su likove upletene u incest, preljub, samoubojstvo, ubojstvo i ludilo.

Umrla je 1999. u 79. godini. Predavač na sveučilištu i kritičar profesor John Casey izjavio je da je predstavljala ono najbliže što je Velika Britanija imala francuskom filozofu i romanopiscu Jean-Paulu Sartreu.

Pročitajte više