Prodanović: Suđenje Čermaku i Markaču tek kad se u Den Haagu pojavi Gotovina

SUĐENJE umirovljenim hrvatskim generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču najvjerojatnije neće započeti prije nego se pred Haškim sudom (ICTY) pojavi general Ante Gotovina, izjavio je u petak u Den Haagu Čermakov branitelj Čedo Prodanović.

"Početak i trajanje suđenja bitno će biti određeno pojavljivanjem generala Gotovine, odnosno njegovim izostajanjem sa suđenja. Gotovo sam siguran da suđenje mora ići zajedno bez obzira što su optužnice odvojene, radi se o jednom događaju i istim dokazima", rekao je Prodanović.

Generali Čermak i Markač na današnjem su se prvom pojavljivanju pred Haškim sudom izjasnili da nisu krivi prema svih sedam točaka optužnice koja ih tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja tijekom i nakon operacije Oluja 1995.

Branitelj generala Markača Goran Mikuličić kazao je kako se "pretpostavlja da će se raditi o dosta dugačkom postupku i kako u ovome trenutku nema nikakvih naznaka kada bi on mogao početi".

Odvjetnici su potvrdili da su danas nakon sjednice Tajništvu ICTY-ja predali zahtjev za puštanje generala na slobodu do početka suđenja, kao i pripadajuća jamstva hrvatske Vlade.

Branitelji su u petak prijepodne u haškom pritvoru Scheveningenu posjetili Čermaka i Markača, koji su im rekli da su zadovoljni uvjetima i načinom ophođenja pritvorskog osoblja.

"Obojica su zadovoljni uvjetima, u danim okolnostima, i smatraju da imaju vrlo dobro organiziranu liječničku njegu, što je u ovom trenutku najbitnije", rekao je Mikuličić.

Dvojica generala u pritvor su smještena odvojeno, na dva različita kata, što su diktirale trenutne mogućnosti smještaja, kazali su odvjetnici.

Upravitelj pritvora obećao je braniteljima da će idućeg tjedna pokušati organizirati njihov smještaj na istom katu zbog lakše komunikacije.

General Čermak nalazi se na katu na kojem su i Tihomir Blaškić, Mladen Naletilić Tuta, i general JNA Pavle Strugar, a među susjedima generala Markača na njegovom katu su bivši čelni ljudi iz službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović - Frenki, dodali su branitelji.

Komentirajući današnju sjednicu na kojoj je sudac Carmel Agius upoznao optužene s njihovim pravima, uključujući i pravo da sklope nagodbu s tužiteljstvom o priznanju krivnje, branitelji su ocijenili kako je sud "očigledno zainteresiran za skraćivanje postupka", ali da takvu mogućnost treba isključiti.

"Nema govora o nikakvom dogovoru s tužiteljstvom. Mi smatramo da su nevini i u tom smislu ćemo koncipirati obranu" rekao je Markačev branitelj Miroslav Šeparović. Glede nazočnosti glavne haške tužiteljice Carle del Ponte na prvom pojavljivanju Čermaka i Markača pred sudom, ocijenili su kako je time željela dati do znanja da se radi o važnom događaju.

Optužnica protiv dvojice generala potvrđena je 24. veljače 2004. godine, a tog je dana potvrđena i izmjenjena optužnica protiv Gotovine, koji se nalazi u bijegu od 2001. godine.

Čermak i Markač Sudu su se dragovoljno predali 11. ožujka.

Ivan Čermak (55), koji je bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin, i Mladen Markač (49), zapovjednik Specijalne policije MUP-a, optuženi su po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, ubojstva najmanje 150 Srba, pljačku imovine, bezobzirno razaranje, deportacije i prisilno raseljavanje i druga nehumana djela prema srpskom stanovništvu na području od Korenice do zaleđa Zadra između 4. kolovoza i 15. studenoga 1995. godine.

Tereti ih se da su te zločine počinili u okviru "udruženog zločinačkog pothvata", zajedno s generalom Antom Gotovinom i tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Pročitajte više