Prodi odbio zahtjeve za smjenom Pedra Solbesa

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi odbacio je u četvrtak zahtjeve da smijeni povjerenika za financijska pitanja Pedra Solbesa zbog navodnih prijevara i korupcije u Eurostatu, statističkoj agenciji Europske unije.

Prodi je u Europskom parlamentu rekao da ne vidi razloge zašto bi smijenio Solbesa, što su tražili neki parlamentarci.

"Nakon pažljivog razmišljanja i potpuno svjestan problema, smatram da nema razloga tražiti od bilo kojeg povjerenika da preuzme odgovornost i odstupi", rekao je Prodi.

Europski je parlament u četvrtak počeo ispitivati predsjednika Europske komisije Romana Prodija o navodnim financijskim prijevarama u Eurostatu.

Prodi svjedoči iza zatvorenih vrata pred članovima parlamentarnog odbora za proračun i pred predstavnicima stranačkih frakcija u parlamentu.

Prodi je pod pritiskom da odgovornost za pronevjere u Eurostatu svali na povjerenika za financijske poslove, Španjolca Pedra Solbesa, koji je izravno odgovoran za Eurostat.

Međutim, više je članova parlamenta u četvrtak reklo da je prerarano tražiti Solbesovu ostavku, uz obrazloženje da im je potrebno više informacija o toj kompliciranoj aferi.

U tri izvješća o navodnim prijevarama navodi se da je u Eurostatu pronađeno mnoštvo financijskih nepravilnosti, ali prije 1999. godine kada je Prodi postao predsjednikom Europske komisije.

Sa zatvorenog saslušanja procurilo je da je Prodi rekao da su se prijevare dogodile prije nego što je Solbes preuzeo odgovornost. "Vodeći dužnosnici Eurostata nisu korektno informirali Solbesa, a možda je i namjerno krivo informiran", rekao je Prodi.

Pročitajte više