PRODI U PEKINGU O IRAKU I KINI KOJOJ UKIDANJE EMBARGA NA UVOZ ORUŽJA OVISI POŠTIVANJU LJUDSKIH PRAVA

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi osudio je uzimanje talaca u Iraku i pozvao na njihovo oslobađanje u srijedu u Pekingu, za posjeta Kini kojoj je poručio da je ukidanje europskog embarga na prodaju oružja povezano s njezinim napretkom u poštivanju ljudskih prava.

"Oni svakako moraju biti pušteni", rekao je bivši talijanski premijer Romano Prodi o više od 40 stranih državljana otetih u Iraku, od kojih su mnogi u međuvremenu i oslobođeni.

"To se protivi svim pravilima civiliziranog ponašanja. Moramo poduzeti sve kako bi se te necivilizirane akcije prekinule", rekao je.

Za rješavanje tog pitanja nužno je "vrlo jasno djelovanje Ujedinjenih naroda s vrlo jasnim uključivanjem postrojbi iz arapskih zemalja", rekao je Prodi.

Govoreći o mogućnosti ukidanja europskoga embarga na prodaju oružja Kini, Prodi je rekao kako ono ovisi o napretku postignutom u poštivanju ljudskih prava.

"To je vrlo složen problem... još postoje velike nesuglasice među zemljama članicama", rekao je Prodi novinarima.

"Ja to nisam postavio kao uvjet, ali sam dva puta naglasio da je napredak u poštivanju ljudskih prava bitan europskoj javnosti", dodao je predsjednik Europske komisije tijekom drugoga dana posjeta Kini.

(Hina) xdgk yrt

Pročitajte više